Vitamíny B-komplexu mají mnoho účinků v organismu, obecně asi nejvíce jsou známy pro svoji klíčovou roli v hospodaření s energií v organismu. Nezanedbatelná je i úloha ve spojení s imunitním systémem. „Riboflavin, což je vitamín B2, je důležitý při rekonvalescenci po prodělání zánětlivých onemocněních. Pokud jej budeme kombinovat s jinými vitamíny skupiny B, nebo vitamínem C a A, tak zvýšíme jejich účinek.
Pozor však vitamín B2, stejně tak B6, B9 a B12 je velmi citlivý na antibiotika či antikoncepční pilulky, které jej zničí a nedostatek vitamínů skupiny B může snížit odolnost proti virovým onemocněním. Riboflavin si člověk neumí syntetizovat, a proto je nutné ho organismu dodávat, nejpřirozeněji stravou,“ říká Šimková. Bohatým zdrojem vitamínu B2 je droždí, sýry, mléko, maso a obiloviny.
Kamutový salát s kuřecím masem sypaný sýrem
Suroviny pro 1 porci:
- 50 g kamutu (v suchém stavu)
- 120 g kuřecích prsou
- 4 g oleje (čajová lžička)
- 20 g cibule
- 60 g paprik (různé barvy)
- 3 ks cherry rajčat
- 30 g kukuřice
- koření (sůl, pepř, adžika, celerová nať)
- čerstvá petržel
- 10 g parmazánu
Postup: Kuřecí prso necháme vcelku, okořeníme směsí soli, pepře, adžiky a celerové nati. Upečeme s trochou oleje v troubě a poté nakrájíme na plátky.
Kamut uvaříme dle návodu. Cibulku nakrájíme nadrobno, orestujeme s kapkou oleje na pánvi, přidáme na proužky nakrájené papriky, kukuřici a poloviny cherry rajčátek. Restujeme jen chvíli, aby zelenina zůstala na skus. Dochutíme solí a pepřem.
Na závěr promícháme kamut se zeleninou a petrželkou nasekanou nadrobno. Na kamut vrstvíme kuřecí maso a posypeme parmazánem.