Vitamín D je hodně známý zejména jako vitamín, který podmiňuje využitelnost vápníku. „Jednoduše řečeno, většina z nás ví, že pokud bychom organismus nezásobili déčkem, tak by nedošlo ke vstřebání vápníku ze stravy, byť bychom konzumovali hodně mléčných výrobků, mléka či luštěnin, tedy potravin bohatých na vápník,“ zmiňuje Šimková. Menší povědomí panuje však o úloze vitamínu D ve vztahu k imunitě, která je velmi významná.
Více receptů najdete zde |
„Ukazuje se, že vitamín D efektně funguje při obraně proti infekcím, je tedy pravděpodobné, že i v případě virových infekcí dýchacích cest může snížit riziko jejich vzniku či zmírnit průběh infekce,“ doplňuje nutriční specialistka. V současné době je toto předmětem podrobných zkoumání, protože by to mohlo napomoci v boji proti covidu.
Pomazánka s tuňákem a jarní cibulkou, dřevorubecký chléb
- 5 g jarní cibulky
- 30 g sýru cottage
- 20 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 10 g pomazánkového „másla“
- 5 g hořčice
- 50 g dřevorubeckého chleba
- sůl, pepř
Postup: Tuňáka necháme okapat a poté smícháme s cottage sýrem, pomazánkovým máslem, hořčicí a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Pomazánku dochutíme pepřem a solí, pokud bude potřeba. Podáváme s celozrnným chlebem.