Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Tělo potřebuje vitamín D. Zkuste jednoduchou pomazánku s tuňákem

Jídlo

  5:00aktualizováno  6:41
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Pomazánka s tuňákem a jarní cibulkou, dřevorubecký chléb foto: Zdravé stravování

Vitamín D je hodně známý zejména jako vitamín, který podmiňuje využitelnost vápníku. „Jednoduše řečeno, většina z nás ví, že pokud bychom organismus nezásobili déčkem, tak by nedošlo ke vstřebání vápníku ze stravy, byť bychom konzumovali hodně mléčných výrobků, mléka či luštěnin, tedy potravin bohatých na vápník,“ zmiňuje Šimková. Menší povědomí panuje však o úloze vitamínu D ve vztahu k imunitě, která je velmi významná. 

Více receptů najdete zde

„Ukazuje se, že vitamín D efektně funguje při obraně proti infekcím, je tedy pravděpodobné, že i v případě virových infekcí dýchacích cest může snížit riziko jejich vzniku či zmírnit průběh infekce,“ doplňuje nutriční specialistka. V současné době je toto předmětem podrobných zkoumání, protože by to mohlo napomoci v boji proti covidu.

Pomazánka s tuňákem a jarní cibulkou, dřevorubecký chléb

  • 5 g jarní cibulky
  • 30 g sýru cottage
  • 20 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 10 g pomazánkového „másla“
  • 5 g hořčice
  • 50 g dřevorubeckého chleba
  • sůl, pepř

Postup: Tuňáka necháme okapat a poté smícháme s cottage sýrem, pomazánkovým máslem, hořčicí a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Pomazánku dochutíme pepřem a solí, pokud bude potřeba. Podáváme s celozrnným chlebem.

Autor: