Topinková hermelínová pomazánka
- 240 g hermelínu, případně jiného plísňového sýru (camembert, brie aj.)
- 20 g rajčatového protlaku
- 60 g majonézy
- 60 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 10 g nakládaných feferonek (ve slano-kyselém nálevu)
- 1 lžička sladké papriky
- chilli vločky nebo chilli koření podle chuti
- sůl
- pepř
Postup: Hermelín nakrájejte na malé kostičky (hlavně jeho okraje) nebo nastrouhejte nahrubo. Smíchejte ho s protlakem, majonézou, drobně nakrájenou cibulí, rozdrceným česnekem a nasekanými feferonkami. Směs ochuťte sladkou paprikou, podle chuti chilli, solí a pepřem. Můžete přidat i pár kapek láku z feferonek.
Pomazánku můžete hned podávat, ale nejlépe chutná alespoň pár hodin uleželá v lednici. Lze ji namazat na různé druhy oblíbeného pečiva, například na semínkový chléb, lněné tousty nebo sezamové krekry. Zajímavou variantou jsou i plátky jogurtového pečiva, které jste jemně potřeli olivovým olejem a prudce dokřupava rozpekli v troubě.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |