Dneska bych se bez sladkostí klidně obešla, ale zato jsem naprosto bezbranná tváří v tvář arašídovým křupkám nebo bylinkovým krekrům. A protože jsem citlivá na umělé chutě, u kupovaných krekrů mě často zaráží pachuť chemických aromat. Naštěstí upéct si vlastní krekry je rychlovka a můžete do nich dát přesně to, co pak chcete sami jíst…
Tak třeba tyto voní po Středozemním moři, takže k nim ráda přidávám ještě dip k namáčení – tradiční levantinskou pomazánku z pečených lilků.
Domácí bylinkové krekry
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 rovná lžička soli
- 1 vajíčko
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce sušeného tymiánu
Všechny uvedené suroviny smíchejte, buď pracujte nožem na válu (a pak už jen dopracujte vlastníma rukama), nebo použijte robota. Až se těsto spojí a bude kompaktní, zabalte ho do fólie a dejte nejméně na půl hodiny odpočívat do chladničky.
Rozpalte si troubu na 180 °C, vál posypejte hladkou moukou, těsto rozválejte na cca 3 mm silný plát a rozkrájejte ho (nejlépe vroubkovaným rádýlkem) na libovolné tvary. Jednotlivé tvary přendejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte, bude to trvat asi 12 minut. Krekry by měly mít pěknou světle zlatavou barvu.