Tentokrát jsme se zaměřili na „přírodní antibiotika“, jak se jim také někdy říká. Proč bychom měli zvážit zařazení „přírodních antibiotik“ do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji, než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům.
Více receptů najdete zde |
V našem seznamu nesmí chybět zázvor. Vyniká protiparazitickými, protizánětlivými, antibakteriálními i antivirovými schopnostmi. Můžeme ho konzumovat v jídlech nebo čaji inspirovaných asijskou gastronomií.
„Skvělou vlastností zázvoru je schopnost vázat na sebe škodlivé toxiny a zdárně je odvádět z těla. Mezi hlavní bioaktivní látky patří gingerol, shogaol a zingeron. Stejně jako u křenu můžete ocenit jeho vliv na trávení, tvorbu žaludečních kyselin či pomoc s plynatostí. Pakliže budete připravovat indické jídlo, s notnou dávkou zázvoru nezapomeňte přidat i kurkumu. Toto koření zářivě šafránové barvy má vysoké koncentrace antioxidantů polyfenolů. Kurkuma tak zmírní zánět i bolest, posílí imunitní funkci jater, ale i napomůže k léčbě kožních problémů,“ říká Šimková.
Zapomenout bychom neměli ani na brusinky. Ty jsou cenným zdrojem vitamínu C a antioxidantů. Známé jsou při léčbě infekcí močového měchýře a cest. „V tomto případě je účinnou antimikrobiální látkou kyselina hippurová. Jen díky ní se nemohou bakterie E. Coli uchytit na stěně močového měchýře. Brusinky však fungují i jako významné probiotikum, které stojí za zdravou střevní mikroflórou,“ uzavírá Kateřina Šimková.
Cottage sýr s kokosem a brusinkami
Suroviny pro 1 porci:
- 1 balení cottage sýru
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce sušených brusinek (nebo i více, podle chuti)
- 1 čajová lžička medu
Postup: Smícháme strouhaný kokos a brusinky (můžeme i nakrájet na menší kousky) s cottage sýrem. Osladíme podle chuti medem či přírodním sirupem.