Vitamín C patří k vitamínům, které se významně podílejí na udržení normálních funkcí imunitního systému, a protože si ho člověk neumí v organismu sám vytvořit, je nutné ho přijímat ze stravy. Denní doporučený příjem pro muže se pohybuje okolo 110 mg a pro ženy 95 mg. Přijmeme-li vitamínu více, nemusíme se obávat předávkování. S jeho nadbytkem si tělo hravě poradí a vyloučí ho močí. U citlivých jedinců může při dlouhodobém a nadměrném příjmu vitamínu C dojít k podráždění trávicího traktu či k průjmům.
Česnek znamená sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Má vynikající chuťové vlastností a blahodárné zdravotní účinky.
Česnekovo-papriková směs se sezamem
- celková energetická hodnota: 439 kJ
- množství bílkovin, sacharidů a tuků: 3 g / 11 g / 5 g
Suroviny:
- 50 g červené papriky
- 50 g zelené papriky
- 50 g žluté papriky
- 30 g cibule
- 5 g česneku
- 2 g sezamu (černý i bílý)
- 2 g řepkového oleje
- pepř
- provensálské bylinky
- sůl
Postup: Cibuli nakrájíme na tenké proužky, česnek na plátky. Papriky nakrájíme po švu, a poté na proužky. Nejprve na pánvi orestujeme cibuli, poté přidáme česnek a papriky a okořeníme solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Restujeme tak, aby paprika zůstala na skus. Na závěr posypeme černými i bílými semínky sezamu.