Sobota 19. září 2020svátek má Zita 20 °C polojasno Předplatné LN
aktualizováno  Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Čím v době pandemie povzbudit imunitu? Připravte si jídla s vysokým obsahem vitaminu C

Kysané zelí s pečeným masem a topinamburovým pyré | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kysané zelí s pečeným masem a topinamburovým pyré | foto: Zdravé stravování

Praha Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid-19 rozhodně nevyléčíte ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době covidové pandemie zlepšit imunitu.

Vitamín C patří k vitamínům, které se významně podílejí na udržení normálních funkcí imunitního systému, a protože si ho člověk neumí v organismu sám vytvořit, je nutné ho přijímat ze stravy. Denní doporučený příjem pro muže se pohybuje okolo 110 mg a pro ženy 95 mg. Přijmeme-li vitamínu více, nemusíme se obávat předávkování. S jeho nadbytkem si tělo hravě poradí a vyloučí ho močí. U citlivých jedinců může při dlouhodobém a nadměrném příjmu vitamínu C dojít k podráždění trávicího traktu či k průjmům.

„Pro imunitu z řady vitamínů je vitamín C zcela zásadní. Organismus napadený infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C. Většina lidí má příjem céčka spojený s citrusy, ale hojně ho najdeme i v šípkách, černém rybízu, rakytníku nebo jahodách. V zelenině jeho významné množství nalezneme v petrželové nati, bramborách, brokolici, růžičkové kapustě, květáku a paprikách. Už 50 g červené papriky nám zajistí doporučenou denní dávku vitamínu C,“ říká nutriční specialistka. 

Kateřina Šimková

Kateřina Šimková

Vliv na obsah vitamínu C má hodně faktorů od světla, přes hodnotu pH, po teplotu či přítomnost kyslíku. Některé z nich však můžeme vlastním přičiněním ovlivnit. „Vitamín C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu v čerstvé podobě. Nejmenší ztráty vykazuje pro vitamín C úprava dušením, kde jsou ztráty menší než 10 %. Mikrovlnným ohřevem už dosahují ztráty 18 %, následuje smažení, kde jsou okolo 24 % a vařením přicházíme o 33 % vitamínu,“ upozorňuje nutriční specialistka. I uskladnění hraje velkou roli. Po dobu zhruba 3 měsíců nevykazuje zelenina téměř žádné ztráty, avšak po 6 měsících se může obsah vitamínu C v zamražené zelenině snížit až o 40 %.

A co vařit?

Co je ještě důležité vědět? „Mléčným kvašením se mnohonásobně zvyšuje obsah vitamínu C. Je tedy velmi žádoucí zařadit do jídelníčku kysané potraviny, jako je kysané zelí, fermentovaná zelenina nebo zakysané mléčné výrobky. Spojením bílého kefíru a ovoce či zeleniny dodáme naší střevní mikroflóře jak probiotika, tak prebiotika,“ uzavírá Šimková.

Kysané zelí s pečeným masem a topinamburovým pyré

  • celková energetická hodnota: 1531 kJ
  • množství bílkovin, sacharidů a tuků: 33 g / 32 g / 11 g

Suroviny:

  • 120 g kuřecího masa (syrový stav)
  • 120 g kysaného zelí
  • 100 g topinamburu
  • 50 g brambor
  • 20 g cibule
  • 20 g polotučného mléka
  • 5 g másla
  • 4 g olivového oleje (2 g na kuřecí prsa, 2 g do topinamburu)
  • kurkuma
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Postup: Maso (ideálně celé prso) si očistíme a necháme vcelku. Potřeme směsí olivového oleje, mleté papriky, kmínu, kurkumy, soli a pepře. Položíme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby, kde maso pečeme cca 30 minut na 150 stupňů. Maso poté krájíme na asi 1 cm silné plátky. Kysané zelí zbavíme vody a pokrájíme na menší kousky. Zelí prohřejeme, přidáme kmín a nadrobno nasekanou cibulku. Směs dobře promícháme. Topinambury dobře očistíme a opečeme. Poté je ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. Pečeme zhruba 30 minut na 150 stupňů. Brambory si uvaříme. Topinambury a brambory poté mixujeme spolu s mlékem a máslem.

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

V Česku jsou houbařské žně. Podívejte se, kde rostou nejvíc

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když zaprší a pak se oteplí, přijdou houby, shodují se mykologové. A opravdu přišly. Nejvíc je hřibů smrkových. Velké...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Psycholog a manželský poradce Petr Šmolka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

Nemá smysl sportovce zavírat do karantény, říká fyzioterapeut Kolář

Fyzioterapeut Pavel Kolář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Fyzioterapeut a léčitel slavných sportovců Pavel Kolář míní, že opatření proti viru jsou nekoncepční a budou mít dopady...