Pátek 3. února 2023, svátek má Blažej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Dopřejte tělu nálož vitamínu C v mangovém kefíru s rakytníkem

Jídlo

  5:00aktualizováno  5:45
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid-19 rozhodně nevyléčíte ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době covidové pandemie zlepšit imunitu.

Mangový kefír s rakytníkem foto: Zdravé stravování

„Pro imunitu z řady vitamínů je vitamín C zcela zásadní. Organismus napadený infekcí ho spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky. Většina lidí má příjem céčka spojený s citrusy, ale hojně ho najdeme i v šípkách, černém rybízu, rakytníku nebo jahodách. V zelenině jeho významné množství nalezneme v petrželové nati, bramborách, brokolici, růžičkové kapustě, květáku a paprikách. Už 50 g červené papriky nám zajistí doporučenou denní dávku vitamínu C,“ říká nutriční specialistka.

Mangový kefír s rakytníkem

  • celková energetická hodnota: 524 kJ
  • množství bílkovin, sacharidů a tuků: 6 g / 20 g / 2 g

Suroviny:

  • 170 g kefírového mléka
  • 70 g manga
  • 5 g medu
  • 5 g rakytníku

Postup: Mango s medem rozmixujeme dohladka. Nakonec přidáme kuličky rakytníku. Můžeme použít buď sušený rakytník, který nabobtná a změkne, nebo se dá koupit i 100% rakytníková šťáva, ta by se potom pouze s kefírem smíchala.

Autor: