Čtvrtek 2. prosince 2021, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Zvyšte dávky vitaminu D a připravte si lososa s holandskou omáčkou

Jídlo

  5:49
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Losos s holandskou omáčkou, chřestem a pečenými brambory foto: Zdravé stravování

Více receptů najdete zde

Vitamín D zastřešuje podskupinu vitamínů D2, D3, D4, D5 a usměrňuje okolo 200 rozličných chemických pochodů v organismu. I proto bychom měli dbát na jeho dostatečnou denní hladinku, která se má pohybovat okolo 20 μg/den. Ve slunečných letních dnech můžeme již 10minutovým pobytem na slunci při ozáření čtvrtiny těla, pokud nepoužijeme ochranný krém, přijmout skrze kůži jeho dostatečné množství a nehrozí předávkování. Organismus jeho tvorbu včas zastaví. 

„V ostatních případech jej můžeme dodávat z potravin, což je druhý nejpřirozenější zdroj. Vitamín D2, vitamín D3 a jejich metabolity přijímané potravinami se vstřebávají v tenkém střevě do lymfatického systému v krvi.

Vstřebatelnost tímto způsobem se pohybuje okolo 80 %. Navíc, a to je důležité, riziko předávkování vitamínem D ze stravy velmi je nepravděpodobné. Vitamín D najdeme hojně zastoupen v rybím tuku, játrech tresky, halibuta, či makrely nebo svalovině ryb jako je makrela či losos. Dobrým zdrojem jsou i žloutky či houby např. žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake. Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku.

Losos s holandskou omáčkou, chřestem a pečenými brambory

  • 150 g lososa
  • 120 g zeleného chřestu
  • 150 g brambor
  • 4 g řepkového oleje
  • 33 g másla
  • 15 g žloutků
  • 3 g bílého vinného octa
  • 6 g suchého bílého vína
  • 1,5 g citronové šťávy
  • sůl, pepř, mletá paprika, sušený česnek

Postup: Lososa ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a orestujeme na troše řepkového oleje ze všech stran. Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých konců a blanšírujeme. Orestujeme na troše másla, osolíme, lehce opepříme. Brambory omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Ty ponoříme do směsi oleje a koření (řepkový olej, mletá paprika, sušený česnek, pepř, sůl), dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě dozlatova. Brambory se připravují nejdéle, tak jimi začneme.

Omáčku připravíme následovně. V hrnci necháme rozpustit máslo a dáme stranou. Žloutky ve skleněné míse smícháme s lžící vody a špetkou soli. Do rendlíku dáme ocet, víno, pepř a necháme zredukovat na polovinu. Poté za stálého míchání přidáme do misky ke žloutkům a následně na vodní lázni mícháme do zhoustnutí (vyvarujme se příliš vysoké teploty, aby se nám žloutky nesrazily. Jednoduše můžeme na chvíli misku z vodní lázně odebrat, a tím snížíme teplotu působení). Stáhneme z plotny a postupně po kapkách přiléváme horké máslo, vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

SOUTĚŽ: Vyhrajte rodinné vstupné do zábavního parku BRuNO family park
SOUTĚŽ: Vyhrajte rodinné vstupné do zábavního parku BRuNO family park

Za sychravého počasí se toho s dětmi dá dělat stále méně a méně… Co takhle vyrazit do Brna do BRuNA? Vyhrajte s námi rodinné vstupné a užijte si...