Úterý 18. ledna 2022, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Řecké vábení. Cherry rajčata s kozím sýrem, tymiánem a medem

Jídlo

  5:49
Letní dovolená je už v dohlednu. Současné počasí sice k atmosféře k ní navádí už od dubna, ale vůni a šum Egejského moře nepřinese. Stejně jako řeckou hudbu vinoucí se z taverny, kde se vaří ty zaručeně nejřečtější řecké speciality. Tímto recepcem se však do Řecka přenesete za pár minut, ztělesňuje ve své jednoduchosti a chuťové plnosti to nejlepší, co řecká kuchyně nabízí.

Glazovaná rajčata s medem, kozím sýrem a pikantními kapary završí voňavý tymiánový olej, do kterého se namáčí bílý chleba. foto: dagmar heřtová, tasteyjourney.com

Glazovaná rajčata s medem, kozím sýrem a pikantními kapary završí voňavý tyminánový olej, do kterého se namáčí bílý chleba.

Zavřete oči a nechte se vábit, je tu řecká kuchyně

Z dovolenkových restaurací to voní bylinkami, medem, čerstvou zeleninou a ovocem, olivami a panenským olejem z nich. Moře šumí, hladivý vánek vylepšuje náladu, občas zakřičí racek, vlnka šplouchne hlasitěji než jindy a vzápětí se uklidní, barva moře je od azurové po nepopsatelnou, obzor už tmavne a víno se chladí. Přijde to, co je na Řecku nepřekonatelné. Den se sklání, je tu očekávané ochlazení a milé úsměvy obsluhy v tradiční taverně a poté příprava a servírování aromatické a báječné večeře. Není kam spěchat. Je dovolená.

Obereme tymiánové lístky z větviček a smícháme je s olivovým olejem a špetkou...
Oloupaná cherry rajčata vložíme do menšího hrnce, přidáme med a zahřejeme vše...

Za dobrým jídlem ovšem nutně nemusíte do Řecka

Z úvodních řádku jsem se také naladila a hned bych sedla do letadla a vyrazila na nějaký romantický řecký ostrov, plavala, slunila se, brouzdala bosa vlhkým pískem a těšila se na mimořádné gastronomické zážitky.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. 

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Ovšem třeba je do vaší vysněné dovolené ještě pár dlouhých týdnů a věřte, že není nutné pasivně čekat. Klidně si doma udělejte řecký večer, upravte romantické stolování, hrsti bylinek do vázy, vychlaďte víno, pusťte cédéčko s řeckou hudbou a v pár chvilkách připravte večeři, která více než dokonale nastolí tu popisovanou atmosféru.

Řecká kuchyně patří k tomu nejlepšímu z gastronomie

Při vzpomínce na Řecko si určitě vybavíte čerstvé suroviny, typické pro středomořskou kuchyni. Zavane vůně zelených paprik, rudých rajčat, cuket se žlutým květem, na omak hebkého lilku, ale i brambor, bílé cibule a fazolí. Vánek přinese vůni rozmarýny, máty či oregana. Jako zázrakem na jazyku ucítíte kousek bílého chleba namočeného v olivovém oleji, na misce je nabídka sýrů počínaje graviérou, kasseri, feta a kozím sýrem. Na talířku je dokonalý med z rozkvetlých řeckých luk, jogurt z ovčího mléka a chladivé hroznové víno.

Chuťové buňky jsou poblázněné a cítíte se krásně přiopile z těch všech vjemů. Od okolních stolů se line vůně souvlaki, musaky, pasticio, plněných paprik, grilovaného masa, jogurtového tzatziku a třeba i gyrosu.

A teď si představte, že hodně z toho můžete mít doma na stole, za pár chvil a bez problémů. Opravdu od každého trochu, sladěno do dokonalosti.

To nejlepší z Řecka na vašem talíři

Připravte si doma romantickou večeři s medovými glazovanými rajčaty, tymiánovým olejem, kozím sýrem, kapary. Tento recept u vás zaručeně vykouzlí popsanou atmosféru a k Egejskému moři trasportuje. Pikantní souhra kaparů, medem glazovaných rajčat a kozího sýra. 

Glazovaná rajčata s medem, kozím sýrem a tymiánovým olejem

(pro 4 osoby)

• 10 čerstvých středně velkých cherry rajčat

• asi 20 velkých větviček čerstvého tymiánu

• 400 ml extra panenského olivového oleje

• špetka mořské soli

• 20 g medu

• 10 g másla

• 130 g měkkého kozího sýra

• 2 velké lžíce kapar

Nejdříve blanšírujeme cherry rajčata ve vroucí vodě po dobu cca 20-30 sekund, vyjmeme je a ponoříme ihned do ledové vody, abychom odstranili slupku. Je dobré přidat do vody i kostky ledu, aby zchlazení bylo opravdu prudké. Po vyjmutí je osušíme, oloupeme a opět lehce osušíme a dáme stranou.

Obereme tymiánové lístky z větviček a smícháme je s olivovým olejem a špetkou mořské soli a dokonale rozmixujeme. Hotový tymiánový olej také zatím odložíme. Pokud ho nespotřebujeme všechen, klidně si ho uchováme a později podáváme jen tak s bílým pečivem.

Oloupaná cherry rajčata vložíme do menšího hrnce, přidáme med a zahřejeme vše na mírném ohni, pomalu a opatrně mícháme, aby se rajčata glazovala. Jakmile med zhoustne, přidáme máslo, zamícháme a když se rozpustí, sejmeme z ohně.

Nejdříve blanšírujeme cherry rajčata ve vroucí vodě po dobu cca 20-30 sekund,...

Z měkkého kozího sýra připravíme kuličky menší než golfový míček a položíme je na plech a dáme asi na 1 minutu pod předehřátý gril. Kuličky chytnou krásnou barvu a zvýrazní se tím chuť.

Hned poté jídlo podáváme. Na hlubší talíř či mělčí misku dáme glazovaná rajčata i s medem, kozí sýr, posypeme kapary a vše přelijte tymiánovým olejem. Podávejte s bílým chlebem, který do olivového oleje namáčíme. Ozdobíme lístky tymiánu. Věřte, že při jídle uslyšíte šplouchání tmavnoucího moře a poslední výkřik usínajícího racka.

Autor:

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...