Úterý 7. února 2023, svátek má Veronika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Neotřele chutná kombinace. Červená řepa zapečená s kokosovým mlékem a pistáciemi

Jídlo

  6:28
Zářivě červená barva a zemitá, zřetelně odlišná chuť od jiných druhů zelenin, taková je červená řepa. Klidně ji můžeme nazvat vzácným drahokamem mezi ostatními druhy zeleniny.

Zapečenou řepu podáváme jako hlavní pokrm foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Kromě své opravdu lahodné chuti má červená řepa spoustu hodnotných nutričních látek, obsahuje

zdravou vlákninu a zejména se může pyšnit velkým množstvím kyseliny listové, tedy látky nezbytné pro náš zdravý imunitní systém. Teď tedy víme, proč sportovci nedají dopustit na čistý džus z červené řepy, zvláště před zápasem či sportovním výkonem. Velké množství dusičnanů v červené řepě se také zaslouží o snižování krevního tlaku a nezbytnou dodávku energie. Celkovou vitalitu už jen doplní čerstvé lístky, nať červené řepy. Jde o nový fenomén, lístky z červené řepy jsou velkým hitem třeba v Británii, takže je neopomeňte využít třeba do salátu. Jsou plné vápníku a železa, také je můžete krátce povařit jako špenát.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. 

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Sečteno a podtrženo, červená řepa, jakkoliv byla po léta často přehlíženou zeleninou, je velkým kulinářským i nutričním překvapením.

Jak červenou řepu připravit?

Červenou řepu nejčastěji známe jako vařenou, lze ji pak snadno loupat, a často se nám vybaví doby, kdy se zavařovala. Má příjemnou strukturu, takže se velmi lehce loupe a krájí, je hladká jako kousek hedvábí, oloupaná v rukách pěkně klouže a krásně obarví vaše prsty. Pro zlepšení její chutě je vhodné ji upéct. Peče se často ve slupce anebo oloupaná a zabalená v alobalu s balzamikovým octem, trochou cukru a rozmarýnou. Lze ji také efektně nakrájet na lodičky a zapéct ji s medem, šalotkou a trochou octa jako přílohu. Co se týká polévky z červené řepy, jde o velmi delikátní záležitost, zvláště když ji připravíte s pikantním jogurtem.

Červená řepa s kokosovým mlékem? Jde to a je to skvělé!

Samotná řepa však sama o sobě snadno ustojí pozici hlavního jídla, ať už jde o indický dhal, tedy rychlé, ale zahřívací jídlo s duší, obsahující červenou čočku a řepu, anebo o zapečenou řepu tak trochu na orientální způsob – s kokosovým mlékem. Není třeba se divit, dnes už se kokosové mléko přidává i do polévky z medvědího česneku a chutná skvěle. Stejně tomu je tak i v tomto receptu. Kokosové mléko zde velmi dobře ladí s červenou řepou a dokonalou tečku završí pistáciové ořechy. V závěrečné fázi pečení se přidá i potočnice lékařská, ale tu lze snadno nahradit špenátem či právě již zmíněnou natí z červené řepy. Takže pokud máte červenou řepu s natí, spotřebujete ji celou. Inspiraci jsem čerpala od Celie Brooksové.

Zapečená červená řepa s kokosovým mlékem a pistáciemi

Pro středně velkou zapékací misku

  • 500 g spíše menší červené řepy
  • 1/2 sáčku potočnice lékařské a špenátu (lze nahradit jen špenátem anebo lístky řepy)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 3 lžíce balsamikového octa
  • velká snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • 60 g pistáciových ořechů

Nejdříve si předehřejeme troubu na teplotu 180° C. Řepu důkladně omyjeme, odstraníme nať. V případě, že je čerstvá, ponecháme si její lístky. Řepu osušíme, nakrájíme i se slupkou asi na 4–5 mm silné plátky. Do ohnivzdorné misky dáme 1 lžíci olivového oleje, rozetřeme ho a poklademe plátky řepy. Vše zakapeme olivovým olejem, balsamikovým octem a osolíme mořskou solí, nakonec přidáme snítku rozmarýny. Vše promícháme a řepu v nálevu vykoupeme.

Zapečená řepa s kokosovým mlékem a pistáciemi
Lze také podávat jako přílohu k masu

Přikryjeme alobalem, který pevně přitiskneme k okrajům misky, a pečeme v troubě asi 30 minut, dokud řepa nebude měkká. Zatím si zahřejeme pánev, zakápneme trochou olivového oleje, přidáme na plátky nakrájený oloupaný česnek, omyté a osušené lístky špenátu (nebo nať z řepy) a jen 5 minut restujeme. Nakonec přidáme lístky potočnice, ale už je jen smícháme na pánvi se špenátem. Mírně osolíme, opepříme. Vyjmeme řepu z trouby, odstraníme alobal, vyjmeme snítku rozmarýny a přidáme špenát a potočnici. Vše podlijeme dobře rozmíchaným kokosovým mlékem a dáme nezakryté zpět do trouby na dalších asi 15 minut. Mezitím si nasekáme pistáciové ořechy, kterými posypeme řepu těsně před koncem pečení a jen krátce zapečeme dozlatova. Podáváme okamžitě anebo při pokojové teplotě.

Ideální jako samostatný pokrm anebo příloha k masu.

Ke konci pečení přidejte potočnici nebo špenát
Autor: