Pondělí 19. října 2020svátek má Michaela 10 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Studená i teplá. Polévka z pečených paprik a sladkých brambor s jogurtem a pistáciemi

Polévka z pečených paprik, batátů s jogurtem a pistáciemi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polévka z pečených paprik, batátů s jogurtem a pistáciemi | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Nasládlá chuť sladkých brambor láká a získala si už mnoho příznivců. Sladké brambory neboli batáty patří mezi výrazně zdravé kořenové zeleniny. Ačkoliv je nazýváme sladké brambory, nemají s těmi běžnými bramborami nic společného.

Jedná se o hlízy rostliny povijnice batátové, tedy botanicky patří do skupiny svlačcovitých. Mají žlutou barvu a ty oranžové se v Severní Americe nazývají jam.

Jen blázen by si batátů nevšímal

Sladké brambory obsahují hodně zdraví prospěšných látek a byly dokonce zařazeny mezi nejzdravější zeleninu na naší planetě. Tak se do nich pusťe, protože jen blázen by si této exotické zeleniny nevšímal! Jsou totiž plné škrobů, zdravé vlákniny a obsahují dobrou dávku vitamínů, především B a C a minerálů, včetně železa, vápníku, magnesia, draslíku a selenu. Sladké brambory jsou významných antioxidantem právě pro svoji velkou dávku betakarotenů, který zahrnuje provitamín A. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. 

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Účinně také pomáhají trávení a udržují v rovnováze naše zažívací ústrojí a to díky vysoké dávce fytosterolů, které pocházejí z rostlin, ale strukturálně jsou podobné cholestrolu. Konzumací surovin bohatých na tento rostlinný fytosterol soutěží s cholesterolem o míře absorbování do zažívacího systému a tím vlastně hladinu cholesterolu snižují.

Polévka za tepla i za studena

Kulinářsky a chuťově jsou batáty velmi variabilní surovinou, se kterou se dá báječně vařit. Nakonec, kdo by neznal hranolky ze sladkých brambor? Jejich chuť je nasládlá, nikoliv však výrazná, takže si rozumí i s pikantnějším a výraznějším kořením a bylinkami.

Sladké brambory se ideálně hodí k červené paprice, ta jim dodá svoji osobitou příchuť a tak jsem je obě zkombinovala do polévky. A v létě si na ní můžete pochutnat podle nálady a počasí. Zapečení papriky předem je nutné pro dosažení výraznější chutě, která batátům prospívá. Samozřejmě žádná mouka, batáty jsou upečené a rozmixované, krémové samy o sobě. Ačkoliv je tato polévka lahodná teplá, lze ji asi na 2 hodiny zchladit a servírovat pro osvěžení studenou.

Polévka z pečených paprik a sladkých brambor

Na hrnec polévky:

  • 2 červené masité papriky
  • 2 středně velké sladké brambory
  • 2 banánové šalotky
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce světlého olivového oleje
  • 1 1/2 litru zeleninového vývaru
  • vločková mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 3 lžíce řeckého bílého jogurtu
  • hrst pistáciových oříšků
  • lžíce extra panenského olivového oleje

Postup: Nejdříve si zahřejme troubu na 180° C. Oloupeme sladké brambory, rozpůlíme je a nakrájíme je asi na 3 mm silná půlkolečka. Omyjeme papriky, rozpůlíme je a vykrojíme jadřince a stopku a nakrájíme na plátky asi půl centimetru. Připravíme si stroužky česneku, které neloupeme. Oloupeme šalotky a rozřízneme je podélně. Plech na pečení si vyložíme papírem, zakapeme olejem a rozetřeme. 

Červená paprika a batáty k zapečení
Připraveno k zapečení

Vložíme brmabory, papriky, šalotku a celé stroužky česneku. Mírně osolíme, opepříme a dáme do trouby asi na 30 minut péct, dokud nebudou sladké brambory měkké. Opečenou zeleninu vyndáme, stroužky česneku vyloupeme a vše přendáme do hrnce. Zalijeme horkým vývarem a přideveme k varu a jen pár minut povaříme. Sejmeme z ohně a polévku rozmixujeme. Ochutnáme a případně dochutíme solí. Přidáme jogurt a už jen zamícháme.

Podáváme s extra panenským olivovým olejem a bílým jogurtem. Nakonec přidáme plátky pistáciových oříšků. Ačkoliv je tato polévka lahodná teplá, lze ji asi na 2 hodiny zchladit a servírovat studenou.  

Pečené papriky zvýrazní chuť batátů

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Testování s Hami: Rozdáváme 80 batolecích mlék s výbornou chutí
Testování s Hami: Rozdáváme 80 batolecích mlék s výbornou chutí

Batolecí mléka Hami pro děti od ukončeného 12. a 24. měsíce obsahují potřebné živiny, jsou obohaceny o důležité vitamíny a minerální látky a...