Lidovky.cz

Vinaři z Troji začali vyrábět perlivá vína, možná zvětší vinice

Jídlo

  6:53
PRAHA - Trojští vinaři z vinice svaté Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy v letošním roce kromě tichých vín vyrobili poprvé i perlivý mok, celkem 4000 lahví. Přemýšlí i o rozšíření vinic o zhruba dva hektary na pozemcích směrem ke Kralupům nad Vltavou, řekl vinař Martin Beránek. V Praze je kolem 12 hektarů, svatá Klára je po Salabce druhou největší. V botanické zahradě se réva pěstuje na 3,5 hektaru plochy.

Víno (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Počasí podle Beránka prodejům perlivého vína přeje. „Vyrobili jsme 2000 lahví Rulandského šedého a 2000 lahví Modrého portugalu Rosé,“ řekl Beránek, podle kterého je již zhruba čtvrtina lahví prodána. Loni vinaři sklidili společně s dobrovolníky 28.240 kilogramů hroznů, což bylo o několik tun více než předloni. Sklízí se pouze ručně, svah v botanické zahradě je prudký. „O dobrém roce hovoříme, když panuje slunečné počasí v září a říjnu, což se loni bohužel nestalo,“ dodal Beránek.

Proč dražší víno lépe chutná? Podle vědců nás obelhává náš mozek

Letos je méně srážek, což je podle něj pro révu s hlubokým kořenem výhodné. „Oproti průměrnému roku je vegetační cyklus posunutý zhruba o pět týdnů. Už má bobule o velikosti hrášku. Kdyby to takhle šlo dál, tak na začátku září bychom mohli začít sklízet a pak si vzít dovolenou,“ dodal.

Podle poslední situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství z oblasti vinařství bylo v ČR předloni 17.700 hektarů vinic, vinnou révu pěstovalo 18.200 lidí. Mezi nejčastějšími pěstovanými odrůdami byly Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský z bílých odrůd, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré z modrých odrůd.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.