Lidovky.cz

Co vykouzlíte ze zbytků? Zkuste švýcarskou sýrovou polévku

Jídlo

  4:56
Co mají společného taková francouzská kulička, poctivé karbanátky tety Bohuny, indické rýžové birjání nebo čočková omáčka à la Jamie Oliver? To, že se díky nim dají báječně zpracovat nejrůznější přebytky. Jitka Rákosníková představuje recyklaci jako tvůrčí odpověď na častý problém našich ledniček a spíží.

Švýcarská sýrová polévka foto: Recyklovaná kuchařka Lidovky.cz

Švýcarská sýrová polévka

Je zvláštní, jak se některé věci v životě vracejí v kruhu nebo možná ve spirále. Kdysi jsme si z dlouholetého pobytu na Kubě přivezli krémovou sýrovou polévku (desetiletí před tím, než se krémové polévky u nás dostaly do módy), která se navěky zabydlela v našich rodinných kuchařkách. Švýcarská sýrová je jí podobná, v různých tamních kantonech se vaří s různými sýry i dalšími přídavky.

Já ji však neochutnala v žádném ze švýcarských kantonů, ale celkem nedávno na poznávacím výletě po našich městech. Byl jím Chomutov. Má krásné historické jádro, což pro mne byl stejný objev jako tahle polévka. Pokud máte v mrazáku nebo v ledničce různé zbylé nastrouhané sýry, tohle je jejich ideální nový domov. Víno samozřejmě dodá na luxusu, ale není nezbytně nutné, rozhodně kvůli tomu nenačínejte láhev.

Recept na polévku

  • 1,2 l drůbežího vývaru 
  • až 10 stroužků česneku (podle toho, na kolik si troufáte), rozdrcených 
  • 4 lžíce másla 
  • 4 lžíce mouky 
  • 120 ml bílého vína 
  • 2–3 hrsti nastrouhaného polotvrdého sýra

Vývar uveďte do varu ve větším hrnci. Přidejte stroužky česneku a plamen snižte. Na pánvičce rozpusťte máslo, osmažte na něm mouku a jíšku chvíli smažte. Zalijte ji vínem (nebo studenou vodou), rozvařte a vlijte do vývaru. Na mírném plameni vařte asi 15 minut.

Do polévky vsypte sýr, promíchejte, až se rozpustí, a polévku ihned podávejte. Jakmile jste přidali sýr, polévku už dál nevařte a také ji nenechte dlouho stát, sýr by se oddělil.

P.S.: Tahle polévka je sytá, takže vám, třeba s kouskem pečiva, vystačí i jako oběd. Můžete do ní přikápnout i trochu mléka, bude ještě krémovitější. Kvůli jíšce i tučnému sýru nemůže aspirovat na dietní pokrm, ale je neobyčejně snadná a rychlá, navíc v ní skvěle zužitkujete i různé ty osychající kousky sýrů. A pozor, nebojte se do ní přidat i vonné zrající sýry, ať to má grády!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.