Lidovky.cz

Kakao, ořechy a čokoláda. Připravte si jednoduchý veganský dezert

Jídlo

  5:28
Že makronky nelze udělat bez bílků či čokoládová pěna bez smetany? Kuchařka Moderní veganské dezerty Vám ukáže, že lehkou úpravou tradičních receptur můžete získat dezerty zdravější, svěžejší a chuťově zajímavější, než jsou jejich originální verze. Vyzkoušejte recept na panforte podle Petry Stahlové.

Panforte foto: MODERNÍ VEGANSKÉ DEZERTY

Panforte

počet kousků: 8
potřebné vybavení: kovový ráfek o průměru 16 cm a výšce minimálně 3 cm

  • 40 g mandlí (mix loupaných a neloupaných)
  • 30 g pekanových ořechů
  • 30 g lískových oříšků (loupaných)
  • 75 g hladké mouky
  • 3,5 g perníkového koření
  • 13 g kakaového prášku
  • 30 g kandované pomerančové kůry
  • 30 g sušeného ovoce (fíky, brusinky, meruňky…)
  • 75 g tmavé čokolády 65 %
  • 25 g kokosového oleje bez vůně
  • 63 g krupicového cukru
  • 63 g agávového sirupu
  • olej ve spreji či veganské máslo na vymazání ráfku
  • moučkový cukr

Ořechy zahřívejte v troubě rozehřáté na 140 °C po dobu asi 10 minut a poté je nechte zchladnout. Přidejte mouku prosátou s perníkovým kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůru a sušené ovoce (pokud budete používat fíky či meruňky, překrájejte je na menší kousky).

Tmavou čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup společně rozpusťte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte obsah misky s ořechy a důkladně promíchejte. Ráfek lehce vymažte olejem či máslem a pak ho položte na silikonovou podložku či pečicí papír. Používáte-li místo ráfku formu, vyložte dno pečicím papírem.

Směs natlačte navlhčenou rukou rovnoměrně do ráfku, povrch uhlaďte. Pečte 10–12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C. Panforte by mělo byt po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte v ráfku zchladnout, potom vyndejte ven, posypte moučkovým cukrem a rozkrájejte na požadovaný počet kousků. Poznámka - Panforte má velmi dlouhou dobu trvanlivosti – dobře zabalený můžete tento oříškový dezert uchovávat po dobu až několika měsíců.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.