Lidovky.cz

Ve sklepě mám pořád bednu piv, svěřuje se sládková Zubra

Česká kuchyně

  5:13
V českém pivovarnictví se pohybuje jen několik žen, které to dotáhly až na sládkovou. Jednou z nich je Nataša Rousková. Začínala jako technolog v národním podniku Severomoravské pivovary, od roku 1998 sládkuje v přerovském Zubrovi. "Pivo si užívám především čepované," prozradila.

Nataša Rousková je sládkovou v Zubru už sedmnáct let. foto: Pivovar Zubr

Jaký typ piva máte nejradši?
Jednoznačně preferuji tradiční české pivo vyrobené klasickým výrobním postupem, což znamená dvourmutový dekokční varní postup, kvašení v otevřených kvasných kádích a dlouhé zrání piva při nízkých teplotách v ležáckém sklepě.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Pivo si nejčastěji kupuji v naší firemní prodejně.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Nemám jediného favorita. Dávám přednost několika léty prověřeným pivnicím, hospodám i restauracím v Přerově a okolí, kam vím, že jdu na jistotu. Na druhou stranu ráda také poznávám a prověřuji i další a nové.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
Nejenom otvírám, protože si pivo užívám především čepované při nejrůznějších příležitostech. Po sportování, při posezení s přáteli, při různých grilovačkách a oslavách a často po dobrém a vydatném obědě.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
K české kuchyni, kterou sama ráda a často vařím, ta si o spláchnutí dobrým pivem přímo říká. A také domácí, moravská zabijačka a grilování všeho druhu si s pivem velmi rozumí.

Lahev nebo plechovka?
Mám raději pivo ze skla, ale jsou situace, kdy ocením přednosti plechovky a to většinou na cestách a túrách o dovolené.

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
V ledničce žádné, ale ve sklepě. Tam je pořád bedna Zubra - jedenáctka s dvanáctkou půl na půl.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.