17. července 2015 7:11 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Exotický salát z mořských plodů.
Osvěžující, dietní a vysoce nutriční

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Nutričně nabitý thajský salát z ryby a mořských plodů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nutričně nabitý thajský salát z ryby a mořských plodů | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
Pokud chcete pro své tělo udělat v létě něco přínosného, poskytněte mu nejen dietní a lehké osvěžení, ale i vysoce nutričně kvalitní pokrm. Osvěžující salát z mořských plodů s pikantním dresinkem je ideální!

Salát vás nadchne svoji exotickou chutí a jeho tajemství je v krátkém vaření plátku ryby a mořských plodů, tzv. blanšírování, tedy metodě, která zaručí křehkost mořských surovin. Většinou stačí jen 1 minuta vaření. A v thajské kuchyni je tento salát luxusní pochoutkou.

Mořské plody do salátu? Dietně a bez smetanových dresinků

Existují různé pokusy o saláty, a některé restaurace je ve svém menu nabízejí, kdy se mořské plody či ryby na salátové listy pouze položí a doplní nějakou exotickou omáčkou a celková chuť je jaksi v nedohlednu. Na tyto saláty raději zapomeňte. Žádné smetanové nebo jogurtové dresinky chuť nevylepší. Vyzkoušejte raději něco opravdově autenticky exotického a o mořské plody a ryby se nenechte připravit, ty jsou totiž plné plné všech důležitých minerálů a stopových prvků.

Aranžujte na květu banánovníku a salátovém lístku

Hlavní předností tohoto exotického salátu je způsob úpravy - ponořením čerstvých mořských plodů a ryb do vroucí vody a jejich rychlé zchlazení. Takto se zachovají a podpoří chutě a čistá zálivka, už jen dodá mořským plodům a zelenině pikantní a kořeněný tón. Nať z řapíkatého celeru, rajčata, cibule a jarní cibulka se postarají o zeleninové chutě a pak už jen zbývá dodat nezbytné aroma koriandru a zpestření chilli papričkami, jejichž množství si určujete sami podle nálady a odolnosti pálivému opojení. I chilli papričky jsou velmi zdravé, zrychlují metabolismus.

Pikantní a současně lahodné, jak to lze spojit?

Mnozí z vás si řeknou, že takové spojení neexistuje. Přesto opak je pravdou! Thajská kuchyně v sobě skrývá kouzlo spojení chutí, tedy sladké, slané, pálivé a sladkokyselé. Unikátní kombinace těchto chutí, kde i pálivá chuť je s jinými chutěmi lahodná, je přece jen něco jiného, než když sníte půl skleničky pálivých feferonek ke klobáse, kdy převažuje pouze ďábelská spoušť ve vaší puse.Tento salát však s papričkami zachází opatrně, dáte si jen tolik, kolik máte rádi. 

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

V každé správné thajské restauraci se vás zeptají, jak pálivý pokrm si přejete připravit, a pokud řeknete velmi pálivý, nepovytáhnou obočí, pouze se po thajsku krásně usmějí a optají se znova: Opravdu velmi pálivý? Ano, vědí o tom své. A pokud vám náhodou jakékoliv jídlo neuvaří podle vašich instrukcí a náhodou je pálivé více, než jste určili, je to na vrácení: jídla i peněz, tedy spíše vám jídlo nebudou počítat. Takové je pravidlo a většina thajských restaurací ho plně respektuje.

Bez koriandru to nejde

Thajská kuchyně kouzlo spojení chutí umí dokonale. Souznění lehce pikantní chuti s mořskými plody, limetkovou šťávou a rybí omáčkou, která zde nahrazuje slanou položku, vyváží cukrový sirup. Sekaný česnek a koriandrový kořen (tedy spíše štíhlý kořínek) dodá pravé aroma, a pokud jej nemáte, i když ho stačí jen kousek, klidně použijte drcená koriandrová semínka. Žádné jiné “exotické” ingredience už nepotřebujete, i když koriandr se za tak exotickou bylinu považovat snad ani nemůže, neboť se u nás pěstuje a dokonce roste divoce, zvláště ve Středomoří. Nejde jen o exotickou nebo nedostupnou bylinu používanou převážně na přípravu indických či čínských pokrmů, tedy v asijské kuchyni. Jeho chuť je tak omamná, že je významnou součástí některých pokrmů, nejen těch exotických. Dokonce se říká, že kdo jednou okusil koriandr, je pro něj i petrželová nať už jen nevýraznou bylinkou.

Snadno a rychle blanšírujte, mořské plody to vyžadují

Tajemství je v dokonalé chuti pikantního dresinku s rychle uvařenými mořskými plody a plátkem ryby. Pro přípravu mořských mořských plodů použijte metodu blanšírování, tzv. bělení, rychlého uvaření a následného rychlého zchlazení. Mořské plody a plátek ryby dáme do vařící se vody, avšak voda se zpátky nesmí začít vařit, alternativně se ihned odstaví z plotýnky, zejména v okamžiku, kdy mořské plody již změní barvu, což je někdy i jen za půl minuty. Abychom zastavili proces vaření, blašírovanou rybu a poté i mořské plody dáme rychle zchladit do studené vody s ledem, abychom zastavili proces dalšího vaření. Určitě se ptáte proč takto přísně s vařením? Odpověď je nasnadě: je to proto, že delší vaření mořských plodů způsobuje opačný efekt, mořské plody pak ztvrdnou. Tato rychlá příprava také zachová většinu chutí.

Rybu a mořské plody vybírejte čerstvé

Rybu a mořské plody vybírejte čerstvé

Takže žádné velké krájení a příprava mnoha druhů zeleniny, stačí jen dvě až tři rajčata, řapíkatý celer a cibule, jak bílá resp. běžná žlutá, červená, tak i jarní. Nic jiného tento salát nepotřebuje!

Jen si pohrajte s krájením zeleniny na jemné proužky a malých kostiček na dresink. Thajci do každého jídla dodají precizně nakrájené suroviny a nenapadlo by je přípravu odbýt. I salát je pak i pastvou pro oči. Podávejte na listu salátu. Thajci ještě salát servírují na plátku květu z banánovníku. nedávno jsem objevila, že ho prodávají i u nás, a to je skvělé!

Pikantní salát z mořských plodů

(yam ta lay)

  • 50 g středně velkých krevet
  • 35 g chobotnice
  • 35 g tenkého plátku bílé ryby, třeba chňapal (red snapper)
  • 25 g mušlí, nejlépe 2 velké slávky
  • 1 malý krab
  • 1 menší bílá a 1 červená cibule
  • 3 rajčata střední velikosti
  • 2 stonky řapíkatého celeru s natí
  • 2 stonky jarní cibulky
  • listový salát na aranžování
  • nať koriandru na ozdobu
  • na dresink:
  • 80 g jemně nasekaného česneku
  • 10 g nasekaných chilli papriček
  • 5 a 1/2 lžic rybí omáčky
  • 6 lžic limetkové šťávy
  • 2 a 1/2 lžice cukrového sirupu
  • 5 g nasekaného kořene a stonku koriandu

Nejdříve si připravte dresink. Nasekejte na malé kostičky česnek a malé chilli papričky i se semínky. Pokud máte čerstvý koriandr i s kořenem, nakrájejte kořen na malé kousky, listy koriandru ponechte na ozdobu. Pokud nemáte kořenovou část koriandru, použijte namletá koriandrová semínka. Připravte si cukrový sirup tak, že zahřejete stejné množství vody a cukru v hrnci a povaříte asi 5 minut, aby sirup lehce zhoustl, neměl by však krystalovat. Nechte vychladnout. Pokud sirup nespotřebujete celý, nechte v ledničce, ideálně se hodí na doslazení třeba ledové kávy nebo čaje anebo do koktejlů. V misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a vychladný cukrový sirup. Postupně přidejte česnek, papričky a koriandrový kořen. Připravený dresing dejte zatím stranou.

Nyní blanšírujte rybu a mořské plody. Nalijte do hrnce asi litr vody, přidejte nať z řapíkatého celeru a přiveďte k varu. Připravené mořské plody omyjte, a pokud jsou slávky ve skořápce, vyjměte ji. Jakmile se voda začne vařit, přidejte nejdříve plátek ryby a krabí klepeto a nechte ponořené asi 1 minutu. Poté přidejte ostatní mořské plody a vařte další asi 1/2 minuty. Ryba i mořské plody musí být uvařené, ale nevyžadují dlouhé vaření, které naopak mořským plodům škodí. Současně si připravte misku se studenou vodu a ledem, a jakmile je plátek ryby, krab i ostatní mořské plody uvařené, ponořte je rychle do ledové vody s ledem, abyste zabránili dalšímu vaření. Nechte je pár minut zchladit, aby byly osvěžující do salátu.

Mezitím si oloupejte cibuli bílou i červenou a nakrájejte na tenké plátky, stejně jako jarní cibulku. Rajčata rozkrojte na čtvrtky, vyberte středy se zrníčky a nakrájejte podélně na tenké plátky. Kousek řapíkatého celeru i s natí nakrájejte na tenké nudličky.

Omyjte pár lístků salátu a naaranžujte na talířky. Nyní smíchejte v misce nakrájenou zeleninu a okapané mořské plody a rybu, které jste vytáhli ze studené vody a nechali okapat. Přidejte připravený dresing a vše lehce, ale důkladně promíchejte. Ozdobte natí čerstvého koriandru a podávejte na listech salátu.

 

DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?

Najdete na Lidovky.cz