4. ledna 2013 14:26 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kdo vynalezl hranolky?
Francouzsko-belgická bitva nemá konce

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Kam na nejlepší hranolky na světě? Do stánku Maison Antoine na Place Jourdan v Bruselu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kam na nejlepší hranolky na světě? Do stánku Maison Antoine na Place Jourdan v Bruselu. | foto: Michaela Černá, Lidovky.cz
BRUSEL Francie a Belgie se už léta přou o to, která země má právo tvrdit, že vynalezla jedno z nejoblíbenějších moderních jídel - smažené hranolky. A další kolo této gastronomické bitvy mezi Paříží a Bruselem dopadlo zase nerozhodně, i když se historici během nedávné debaty v rámci festivalu dobrého jídla Brusselicious přikláněli spíše k francouzským nárokům.

K vynálezu hranolků se vášnivě hlásí jak Francouzi, tak Belgičané. Ve Francii se traduje, že první smažené pomfrity se prodávaly v pařížských pouličních stáncích krátce po velké revoluci koncem 18. století. Podle belgických pověstí hranolky vznikly ve městě Namur už v 17. století. Tamní rybáři si prý často smažili úlovky z řeky Meuse, když ale jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček. Napsal o tom britský deník The Independent.

"Belgičané hranolky milují, ale vážně míněný vědecký výzkum, který by se jich týkal, začal teprve nedávno," připustil během odborného kolokvia Pierre Leclerc, profesor univerzity v belgickém Lutychu.

ČTĚTE TAKÉ:

Naopak Francouzi už svoje "nároky" mohou podpořit jednoznačnými daty. Francouzská historička Madeleine Ferriereová, která se zabývá dějinami jídla, vypátrala, že hranolky se ve stáncích na pařížském mostě Pont Neuf prodávaly krátce po roce 1789.

Ať už hranolkový spor nakonec dopadne jakkoli, náklonnost obou národů ke smaženým kouskům brambor to nijak neovlivní. Belgičané se ovšem snaží bitvu ve svůj prospěch zvrátit ze všech sil a přesvědčit svět, že jsou jednoznačnou hranolkovou velmocí.

"My Belgičané jsme z hranolek udělali noblesní jídlo," tvrdí autor "hranolkové" kuchařky Albert Verdeyen. A jeho kolega Roel Jacobs zase upozorňuje na jinou věc. "Francie a Belgie jdou každý svou vlastní cestou.

Pro jedny jsou hranolky přílohou k masu, Belgičané je ale často jedí samotné, jen s omáčkou." Faktem je, že na prodejny hranolek narazí turista v Belgii na každém druhém rohu. A lásku k tomuto jídlu svorně sdílejí obyvatelé francouzskojazyčného Valonska s Vlámy: "Zajít si do hranolkárny je prostě vrchol Belgičanství," soudí Philippe Ratzel, vlastník jednoho z nejoblíbenějších bruselských podniků.

Lidovky.cz, ČTK
  • 5Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na Lidovky.cz