9. února 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak chutnala minulost? Originální
recepty v Praze uvedl britský šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Alan Coxon | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Alan Coxon | foto: Reprofoto
PRAHA Chuť minulosti představil v Praze britský šéfkuchař Alan Coxon, který má zálibu v historických receptech. Tři druhy octů, které vznikly podle jeho originální receptury, uvedl nositel mnoha gastronomických cen při živé kulinářské show v pražské prodejně Potten & Pannen na Malé Straně.

V Praze se zúčastní výstavy Taste of Britain, která 9. a 10. února nabídne výběr z britské potravinářské produkce.

"Zajímají mě původní recepty. Jsem takový 'archeolog jídla'," uvedl Coxon, který ve své dlouholeté kuchařské praxi vařil pro členy královské rodiny i pro známé sportovní hvězdy.

Pro úspěch šéfkuchaře, který chce lidi zaujmout a pobavit, je podle něj nezbytné štěstí. "Chce to hodně štěstí. Když máte talent, je to fantastické. Musíte mít ale hodně štěstí," řekl Coxon. Mnoho lidí se podle něj neprosadí, i když jsou úžasní a schopní. "Mnozí, kteří to neumí, jsou naopak úspěšní," poznamenal.

Coxon si diváky získává charismatickým projevem i znalostí původních ingrediencí. "Nyní poznáte to, co se na této planetě jedlo před 300 lety," řekl posluchačům při prezentaci balzamikového octa Ale-Gar, k jehož vytvoření jej inspirovaly recepty z 15. století. Vznikl prý na základě návodu na přípravu piva, které pila královna Alžběta I. "Má nádech karamelu, skořice a kouře z dubového sudu a výtečně dochutí maso, ryby nebo rýži," uvedl. Velkou inspirací je prý pro něj také kuchyně starých Římanů. Podle Coxona, který moderuje televizní i rozhlasové kulinářské pořady a je autorem několika kuchařských knih, velkou výhodou kuchaře "baviče" je, když umí vařit. "Zhruba 27 let jsem pracoval jako šéfkuchař v různých restauracích po světě. Vařil jsem v Monte Carlu nebo v Paříži. Čím je ale člověk starší, tím je to těžší," zažertoval.

Své produkty Coxon uvede spolu s dalšími britskými potravinářskými společnostmi na výstavě Taste of Britain, kterou v Praze pořádá britské velvyslanectví. Mezi 28 vystavovateli jsou zastoupeni výrobci sýrů, džemů, marinád a omáček, čajů, sušenek, cereálií, čokolád nebo whisky. Na výstavě budou prezentovat své výrobky i firmy nabízející čerstvé a mražené ryby, suši a kvalitní jehněčí a hovězí maso. Cílem akce je přiblížit českým dovozcům a distributorům potravin britskou produkci.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz