Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Jak chutnala minulost? Originální recepty v Praze uvedl britský šéfkuchař

Jídlo

  7:00
PRAHA - Chuť minulosti představil v Praze britský šéfkuchař Alan Coxon, který má zálibu v historických receptech. Tři druhy octů, které vznikly podle jeho originální receptury, uvedl nositel mnoha gastronomických cen při živé kulinářské show v pražské prodejně Potten & Pannen na Malé Straně.

Alan Coxon foto: Reprofoto

V Praze se zúčastní výstavy Taste of Britain, která 9. a 10. února nabídne výběr z britské potravinářské produkce.

"Zajímají mě původní recepty. Jsem takový 'archeolog jídla'," uvedl Coxon, který ve své dlouholeté kuchařské praxi vařil pro členy královské rodiny i pro známé sportovní hvězdy.

Pro úspěch šéfkuchaře, který chce lidi zaujmout a pobavit, je podle něj nezbytné štěstí. "Chce to hodně štěstí. Když máte talent, je to fantastické. Musíte mít ale hodně štěstí," řekl Coxon. Mnoho lidí se podle něj neprosadí, i když jsou úžasní a schopní. "Mnozí, kteří to neumí, jsou naopak úspěšní," poznamenal.

Coxon si diváky získává charismatickým projevem i znalostí původních ingrediencí. "Nyní poznáte to, co se na této planetě jedlo před 300 lety," řekl posluchačům při prezentaci balzamikového octa Ale-Gar, k jehož vytvoření jej inspirovaly recepty z 15. století. Vznikl prý na základě návodu na přípravu piva, které pila královna Alžběta I. "Má nádech karamelu, skořice a kouře z dubového sudu a výtečně dochutí maso, ryby nebo rýži," uvedl. Velkou inspirací je prý pro něj také kuchyně starých Římanů. Podle Coxona, který moderuje televizní i rozhlasové kulinářské pořady a je autorem několika kuchařských knih, velkou výhodou kuchaře "baviče" je, když umí vařit. "Zhruba 27 let jsem pracoval jako šéfkuchař v různých restauracích po světě. Vařil jsem v Monte Carlu nebo v Paříži. Čím je ale člověk starší, tím je to těžší," zažertoval.

Své produkty Coxon uvede spolu s dalšími britskými potravinářskými společnostmi na výstavě Taste of Britain, kterou v Praze pořádá britské velvyslanectví. Mezi 28 vystavovateli jsou zastoupeni výrobci sýrů, džemů, marinád a omáček, čajů, sušenek, cereálií, čokolád nebo whisky. Na výstavě budou prezentovat své výrobky i firmy nabízející čerstvé a mražené ryby, suši a kvalitní jehněčí a hovězí maso. Cílem akce je přiblížit českým dovozcům a distributorům potravin britskou produkci.

Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...