3. listopadu 2010 20:34 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Je libo dubajské jehněčí, klokaní ragú
či exotický hmyz? Gastrofest vás zve

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Hmyz na talíři - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hmyz na talíři - ilustrační foto. | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny
ČESKÉ BUDĚJOVICE Ochutnat různě upravený hmyz nebo raději speciality evropských kuchyní mohou návštěvníci Mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest. Na akci si budou lidé moci prohlédnout i obří dort, který bude zapsán do české Guinnessovy knihy rekordů. Gastrofest se koná od 11. do 13. listopadu na českobudějovickém výstavišti.

"Největším lákadlem letošního ročníku je samozřejmě degustační show. Na několika stanovištích budou návštěvníci moci ochutnat nevšední recepty z celého světa," uvedl za organizátory Petr Šíma.

Kuchaři připraví například jehněčí podle receptu ze sedmihvězdičkového hotelu v Dubaji, klokaní ragú nebo zvěřinový guláš, s nímž čeští kuchaři dvakrát zabodovali na mezinárodním gulášovém festivalu v Maďarsku. Pro otrlejší gurmány bude připraven hmyz, a to přírodně nebo v těstíčku pečený, uvedl Šíma.

Jedním z lákadel bude restaurace nabízející výhradně česká jídla.

Návštěvníci se mohou těšit i na japonské speciality, včetně sushi, pravé francouzské palačinky, ukrajinský boršč, slovenské halušky nebo na thajskou kuchyni.

Návštěvníci Gastrofestu budou mít příležitost prohlédnout si a možná i ochutnat největší český dort, kterou cukráři upekli přímo pro tuto akci.

Dort má tvar čtverce o stranách dlouhých 4,8 metru. Korpus je z těsta na dort sachr a potažen marcipánem, který je ozdoben osmi kresbami různých evropských měst. "Dort váží zhruba 1270 kilogramů a byl vyroben asi ze 7500 vajec, 240 kilogramů cukru, 200 kilogramů mouky a 35 kilogramů kakaa," uvedl jeden z jeho tvůrců cukrář Roman Liška. Na korpus pak cukráři namazali asi 280 kilogramů marmelády a na jeho potažení spotřebovali 240 kilogramů marcipánu.

Dort je vysoký asi deset centimetrů. Vyšší ho z technických důvodů dělat nemohli, protože by spodní patra neunesla celou tíhu korpusu. Korpus složený z částí o rozměrech 60 na 40 centimetrů se pekl 15 hodin ve čtyřech rotačních pecích, dalších 18 hodin trvalo sestavení dortu. Dozdobení kresbami trvalo pak ještě 19 hodin. Na tvorbě dortu se v různých fázích přípravy podílelo celkem sedm lidí.

Součástí Gastrofestu bude několik soutěží, a to Nejlepší cukrářský výrobek, baristická soutěž v přípravě kávy nebo klání týmů o titul Jihočeský kuchař.

Šíma uvedl, že se potýkají s relativně malým zájmem odborných škol, které by do některých soutěží mohly vyslat své týmy. Účast v nich je pro učně vždy velkou zkušeností a motivací k další práci. Ne vždy mají ale učitele, kteří by se jim věnovali i mimo výuku a pomohli jim s přípravou, dodal.

ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.