11. ledna 2010 10:32 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kulinářský kalendář 2010:
co nesmíte propásnout?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Skutečně chlapácký I-bone steak se salátem a pečenými divokými artyčoky připravují v restauraci La Finestra. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Skutečně chlapácký I-bone steak se salátem a pečenými divokými artyčoky připravují v restauraci La Finestra. | foto:  Jan Zatorsky, Lidové noviny
Dobré jídlo, víno, pivo... Gurmáni, pozor! Následující gastronomické události nesmíte minout. Kulinářský kalendář na druhou polovinu roku 2010 najdete v některém z červnových vydání Relaxu.

Leden 18.-24. 1. Prague Wine Week
Již podruhé připravilo 70 restaurací, barů a vinoték v Praze zajímavá vína i jídla za zajímavé ceny. Vrcholem je páteční (22. ledna) galadegustace 300 medailových vín z české soutěže vín Prague Wine Trophy. Seznam účastnících se podniků a detailní kalendář naleznete na www.praguewine.cz, vstupenky na galadegustaci v Břevnovském klášteře (za 1000 korun) prodává Ticketpro.

20.-24. 1. Jazzfest Znojmo
Za kvalitním vínem a jazzem vyražte do Znojma. Koncerty jsou spojeny s ochutnávkou vína znojemských vinařů, program najdete na www.hudbaznojmo.cz. Znojemští vinaři vytvořili jako první v republice apelační program vín, do kterého degustační komise vybírá za Znojemskou podoblast nejlepší vína odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuveé. V roce 2009 získalo známku VOC Znojmo 19 vín.

Únor 15. 1.-15. 2. Grand Restaurant Festival Organizátor Prague Food Festivalu Pavel Maurer stvořil v poločase nový gastronomický festival. V 15 restauracích, které se umístily v některé z kategorií TOP 10 Maurerova Výběru Grand Restaurant, ochutnáte tradiční českou svíčkovou na smetaně (hlavní jídlo večeře při zahájení českého předsednictví EU), nejlepší pokrm šéfkuchaře a jeho maminky. Ochutnávky ve třech cenových kategoriích (250-600 korun) platí vždy na konkrétní den a čas. Seznam restaurací najdete na www.grand-restaurant.cz.

16. 2. Emoce na talíři
Jednoduchá jídla s obrovským efektem wow! Jiří Štift vás v kurzu v Pražském kulinářském institutu naučí pokrmy okouzlit hosty. Začíná se v 16.30 a domů neodejdete dříve než v deset, plní a spokojení. Cena 3500 korun -www.prakul.cz.

Duben 17.-18. 4. Festival otevřených sklepů
Přes 20 znojemských vinařů vás zve do svých sklepů na víno nejen ze sklizně 2009. Za 790 korun pořídíte volnou degustaci ve všech festivalových sklepech -www.otevrenesklepy.cz.

Květen 1. 5. Svátek růžových vín
Bylo pozdní ráno, první máj, ranní máj byl lásky čas, vinařů zval na růžové hlas... Loni zvali čeští a moravští vinaři na degustaci do Richterovy vily na Pražském hradě, letošní lokalita zůstává v době uzávěrky tajemstvím, v průběhu roku se informace objeví na www.ruzove.cz.

13. 5. Světový den koktejlu
Píše se rok 1806 a americké periodikum The Balance právě definuje pojem cocktail. Od roku 1999 se tento den slaví v Bugsy’s Baru (Pařížská 10, Praha) speciálním koktejlovým menu.

14.-30. 5. Pivní festival
Padesát značek českých piv ochutnáte na výstavišti PVA Letňany, nechybí pivní pochoutky a obsluha v krojích. Útrata se tu platí pivním tolarem (po 40 Kč).

21.-22. 5. Slavnosti chřestu
Sezona chřestu vrcholí, v město chřestu se promění moravské Ivančice, konkrétně Palackého náměstí. Čerstvě sklizenou delikatesu si můžete koupit nebo užít v restauracích na různé způsoby.

28.-30. 5. Prague Food Festival
Již počtvrté můžete během jednoho víkendu ochutnat tu nejlepší kulinařinu třiceti pražských podniků. Letos se vydejte do Jižních zahrad Pražského hradu, vždy od 12 do 22 hodin. Matador gastronomických festivalů Pavel Maurer doporučuje zastavit se každý den a procházet stánky, kde toho za 3-4 grandy (po 25 Kč) ochutnáte nejvíc.

Nejlepší burger v Praze. Slaninový cheeseburger v sezamové briošce v Hard Rock Café je dokonalý. Stejně tak obsluha restaurace.

Červen 14. 6. Narozeniny Hard Rock Café
Kultovní americká značka rockového fast foodu má již přes rok svoji pobočku i v Praze - v domě U Rotta na Malém náměstí. Pokud jste tu ještě nikdy nebyli, oslava 39. narozenin HRC je skvělá příležitost. Ochutnejte klasický Legendary Burger se sýrem a certifikovaným angus hovězím, zapijte ho poctivým koktejlem a nechte si místo na úžasný dezert! A nezapomeňte si prohlédnout předměty od hudebních hvězd, vystavené ve všech čtyřech patrech.





Najdete na Lidovky.cz