22. května 2016 6:16 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Mistrovství světa v sabráži. Do
soutěže se mohou zapojit i návštěvníci

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Sabráž (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sabráž (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
PRAHA Tradiční mistrovství České republiky v takzvané sabráži – neboli otevírání lahví šumivého vína pomocí šavle – se uskuteční 11. června v moravské vinařské vesničce Nechory. Pořadatelem jsou již tradičně Vinné sklepy U Jeňoura a Asociace sommelierů České republiky.

Paradoxně se jedná o jedinou sommelierskou soutěž pořádanou na jižní Moravě. Kromě profesionálních sommelierů se mohou do soutěže zapojit i návštěvníci. Pro ně je připravena kategorie „Sekáč roku“, kde se budou pod dohledem profesionálů učit umění sabráže.

Bílé víno - ilustrační foto.

Pro hosty je připravena degustace malého rodinného vinařství Chavy-Chouet z burgundského městečka Meursault. Průvodcem degustace bude sám majitel vinařství a enolog Romaric Chavy. Dále bude možné vyzkoušet si sabráž Potmě, a tím přispět na Nadační fond Českého rozhlasu Světluška.

Pro návštěvníky bude připraven bohatý raut, pečené sele, degustace více než stovky šumivých vín z celého světa a tichých vín z Moravy, ale také exhibice trojnásobných mistrů. Celá akce je pojatá jako zahradní party v prostředí jihomoravských vinohradů a krásného prostředí hotelu Beatrice a Vinných sklepů U Jeňoura ve vinařské vesničce Nechory.

Umění sabráže

Historické prameny neumí jasně říci, kdy a kde sabráž vznikla. Většina se ovšem shoduje, že se jedná o francouzskou techniku otevírání vína, se kterou přišli husaři, tedy jezdci lehké kavalerie. Jiný zdroj poté sabráž datuje do roku 1812, kdy tímto způsobem otevírali lahve francouzští vojáci napoleonské armády u Smolenska.

Další odkazují na ruské kozáky, kteří tímto způsobem otevírali víno v roce 1814, kdy ruská armáda na francouzském území bojovala proti Napoleonovi. Dnes je sabráž brána jako nejvyšší umění otevření lahve šampaňského či sektu. V soutěžích se hodnotí kvalita seknutí pod správným úhlem, minimální porušení lahve, bezpečnost a hlavně zachování „pitelnosti“ vína.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz