1. února 2016 8:49 Lidovky.cz > Zprávy > Lidé

Nejlepší šéfkuchař na světě
Benoit Violier spáchal sebevraždu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ilustrační snímek | foto: Shutterstock
Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoit Violier, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě, byl v neděli nalezen doma mrtvý. Jak s odvoláním na policii informovala agentura AFP, patrně spáchal sebevraždu.

Čtyřiačtyřicetiletý Violier vedl Restaurant de l’Hotel de Ville. Jeho mrtvé tělo našla policie v neděli pozdě odpoledne v jeho bytě v Crissieru. Policie v prohlášení upřesnila, že se Violier zřejmě zastřelil. Vyšetřování okolností jeho smrti nadále probíhá.

Podle švýcarského zpravodajského serveru 24 Heures se měl Violier dnes v Paříži zúčastnit slavnostního zveřejnění nového vydání michelinského gastronomického průvodce.

Restaurant de l’Hotel de Ville, který má tři michelinské hvězdičky, byla v prosinci loňského roku korunována nejlepší restaurací na světě ve francouzském žebříčku La Liste, který sestavil pořadí 1000 podniků ve 48 zemích. Seznam připravuje francouzské ministerstvo zahraničí a je jeho reakcí na britský žebříček 50 nejlepších restaurací světa.

Violier převzal restauraci s manželkou Brigitte v roce 2012 poté, co odešel na odpočinek jeho mentor Philippe Rochat - další z velikánů francouzské kuchyně. Rochat zemřel v loňském roce v důsledku onemocnění, které si uhnal cyklistikou.

Po zveřejnění prvního místa jeho restaurace, Violier prohlásil: „Je to úžasné, je to pro nás výjimečné. Tohle umístění bude náš tým ještě více motivovat.“ Violier není prvním slavným šéfkuchařem, který ukončil život vlastní rukou. Jakkoli se o příčině jeho sebevraždy dá zatím pouze spekulovat, analytici v této souvislosti připomínají tlak, jakému prestižní šéfkuchaři čelí.

Tento faktor byl zmiňován především v roce 2003, kdy spáchal sebevraždu brilantní francouzský kuchař Bertrand Loiseau, který se zastřelil ranou z lovecké zbraně do úst. Tehdy se ve Francii rozproudila debata o roli gastronomických průvodců a kulinárních kritiků. Dvaapadesátiletý Loiseau, který špičkovému vaření zasvětil život, se údajně děsil možnosti pohoršit si v hodnocení prestižních gastronomických publikací.

A rozhodně nebyl sám, kdo podlehl Damoklovu meči v podobě nesmlouvavého hodnocení své práce; například největší pařížský expert na zvěřinu Gérard Besson odnesl ztrátu michelinovské hvězdičky infarktem.

ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.