17. února 2015 6:17 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Plíseň či vysychání. Jak uchovávat
sýry, aby dlouho vydržely?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Sýr (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sýr (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Jak dlouho vydrží sýr v lednici čerstvý? Co dělat, aby nevysychal? A jak zabránit tomu, aby se na sýru objevil bílý povlak? Základním pravidlem je doba trvanlivosti: nejkratší trvanlivost mají čerstvé sýry, tvarohy a sýry ve slabém nálevu jako třeba mozzarella. Sýry s nízkým obsahem sušiny v chladničce vydrží jen pár dní.

Obecně platí pravidlo, kterým se můžete řídit, že čím tvrdší sýr, tím delší je jeho trvanlivost. Tvrdé sýry obvykle delší dobu zrají ve speciálních místnostech - zrárnách. To ale neznamená, že můžeme koupený sýr nechat „zrát“ další týdny doma. Jakmile se totiž sýr jednou ukrojí, zvětší se plocha působení bakterií. 

„U lučiny nebo gervais se trvanlivost prodlužuje termizací, tedy záhřevem na teploty okolo 40 stupňů a sýry tak mají delší trvanlivost, zpravidla dva až čtyři týdny,“ vysvětluje technoložka výroby Vendula Svobodová.

Tyhle sýry vypadají krásně, jenže v Čechách a na Moravě preferujeme taveňák, eventuálně starý dobrý smažák.

Jka tedy sýry uchovávat? Pakliže víte, že sýr použijete během pár dní, stačí ho uchovávat v potravinářské folii, aby neoschl. Pokud jde o delší dobu, je vhodné vyměnit folii za pergamenový papír. Ten zabraňuje sýru v osychání, ale zároveň také odvádí vlhkost, aby sýr neplesnivěl. 

„Na plísňové sýry pozor, doporučuji je skladovat v uzavíratelné krabičce, aby vám plíseň ‚nezamořila’ celou ledničku,“ říká Svobodová. Další trik, který brání v osychání je ubrousek namočený ve víně, zředěném octu, nebo ve slané vodě. Jednoduše do něj sýr zabalte, vysychat přestane okamžitě. 

Luxusní sýry: prodavači je váží i s obalem a šidí i o stovky korun

Občas se na tvrdém sýru může objevit bílý povlak, tedy plíseň. takovou ale můžete bez obav ze sýru vykrojit. Pokud plíseň zasáhla sýr celý, už jej nezachráníte. Zkažený sýr se většinou pozná stoprocentně podle chuti - je totiž hořký. 

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.