23. dubna 2010 12:10 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Poznejte pravý český knedlík a
jeho historii. V zemědělském muzeu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Svíčková s domácími knedlíky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Svíčková s domácími knedlíky. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Poznat pravé české knedlíky a poučit se o jejich historii mohou návštěvníci Národního zemědělského muzea v Praze. knedlíku jako fenoménu české a bavorské kuchyně je zde věnována výstava, která začala 12. března a potrvá do 30. května.

"Kvalita bramborového knedlíku záleží na bramborách. Musí být uvařené předem a strouhat se teprve druhý den," řekla o tajemství své kuchyně nepomucká kuchařka Jana Augustová. Podle ní záleží také na zručnosti kuchařů. "Je potřeba někdy vyvinout také sílu, pracovat rychle, aby těsto nezřídlo," dodala.

Podle výrobců knedlíků je tento produkt přitažlivý mimo jiné tím, že má v Česku tradici. "Knedlík je české jídlo. Je to kus 'češství' v nás. Jsme patrioti. Když Italové dobyli svět s pizzou, my to zkoušíme s knedlíkem. To je naše motto," řekl jeden z vystavovatelů Radek Horil z firmy Svoboda.

Podle něj je knedlík vnímaný jako chutný produkt, který není nijak náročný ani finančně. "Je to za málo peněz hodně muziky. Mnoho nestojí a je to vynikající věc. Chutná i cizincům, i když se na něj nejprve dívají s nedůvěrou. Říkají mu 'mokrý český chleba'. Když ho ale ochutnají, vracejí se k němu," uvedl.

Podle expertů se o původ knedlíku přou Češi, Rakušané a Němci. "Je to středoevropská záležitost, kterou nemůžeme identifikovat, jak vznikla," řekl Václav Malovický, který návštěvníkům přednáší o roli knedlíku ve středoevropské kuchyni.

"Byla to chuť monarchie, absolutní součást kuchyně střední Evropy," uvedl dále. Přednost knedlíku je podle něj v tom, že to není jen příloha, ale také hlavní jídlo. "Především jeho velká variabilnost nenechá knedlík nikdy zahynout," dodal. Upozornil, že bramborový knedlík ve své současné podobě těší strávníky již asi 250 let. Předtím byly knedlíky využívány převážně jako výplně do polévek.

Gastronomické kvality knedlíku oceňuje také mladá generace. "Je to typické české jídlo. Patří ale také do moderní gastronomie," míní učeň pražské střední gastronomické školy Marek Alberovský.

Podle Maršíka je fenomén knedlíku velmi populární téma. Poměrně komorní výstava připravená díky česko-německému projektu, se těší velké pozornosti návštěvníků i médií, ocenil. Putovní expozici Knedlíkové nebe, která byla poprvé vystavena v roce 2007 v Deggendorfu, do Prahy zapůjčilo chebské muzeum, které se na přípravě výstavy podílelo. Cílem je podle organizátorů ukázat, že tento 'poklad' nezná hranice.

Lidovky.cz, ČTK
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz