18. května 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Prague Food Festival:
Pivní i vinná zmrzlina

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Šéfkuchař restaurantu Allegro Andrea Accordi na Prague Food Festivalu, který proběhl na pražském Žofíně (archivní snímek z roku 2008). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař restaurantu Allegro Andrea Accordi na Prague Food Festivalu, který proběhl na pražském Žofíně (archivní snímek z roku 2008). | foto: Lidové noviny
Zmrzlina z gorgonzoly, americké brusinky a další exotické speciality, které jste pravděpodobně ještě neochutnali, vám naservíruje další ročník Prague Food Festivalu. Poslední květnový víkend obsadí Královské zahrady a kromě netradičních delikates nabídne i spoustu kurzů - naučíte se čepovat pivo, míchat koktejly či ochutnávat víno. Se svým kulinářským uměním se pochlubí i známé osobnosti.

Minulý ročník festivalu hostily Jižní zahrady Hradu, letos se svátek jídla přesouvá na severní stranu, do Královské zahrady. Jeho motto zní 'Ochutnejte svět', což napovídá, že degustovat se budou netradiční pokrmy z různých koutů světa a to celý víkend od 27. do 29. května.

prague food festival 2009

"Letos návštěvníkům nabídneme o 50 procent nových restaurací, které na festivalu ještě nikdy nebyly. Ochutnat můžou například indonéskou nebo laoskou kuchyni," říká pořadatel akce Pavel Maurer a láká i na řadu zajímavostí. Servírovat se budou třeba americké brusinky nebo netradiční italská zmrzlina z Café Angelato. "Není barevná, tak jak ji známe my, ale je vyrobená z netradičních surovin - z piva, vína, gorgonzoly či ricotty," vysvětluje Maurer.

Přehlídka Prague Food Festival ale láká i na zábavnou podívanou. Kromě festivalového menu si hosté vychutnají sherry tak, jak je podáváno v Andalusii. Mistr venenciador předvede unikátní metodu nalévání sherry z výšky. "Myslím, že to u nás nikdo nikdy neviděl. Je to opravdu zážitek, " dodává Maurer. Tančit se bude i flamenco.

Prague Food Festival

Datum: 27.5.2011 – 29.5.2011
Čas: 12.00 – 22.00, neděle do 21.00
Místo: Pražský hrad – Královská zahrada, Míčovna
Vstupenky: Vstupné činí 400 Kč (zahrnuje 150 Kč vstup + 250 Kč balíček 10 Grandů na základní ochutnávku).
Předprodej: www.praguefoodfestival.cz a Ticketpro


V zahradách uvaří i známé tváře
Novinkou je kuchařská show s názvem 'Hvězdy vaří', kde budou známé osobnosti pod vedením profesionálních šéfkuchařů předvádět své kulinářské umění a zároveň i soutěžit. Za plotnu se postaví například režisér Jiří Menzel či herečka Martha Issová. Show bude moderovat herečka Jitka Schneiderová, která se v pátek společně s hercem Davidem Novotným pokusí uvařit krém z bílého chřestu.

Připrava tataráku - restaurace Ambiente.

"Nevím do čeho jdu, ale strašně se těším. Po celé tři dny se budu setkávat s nejzajímavějšími šéfkuchaři. Naučím se spoustu věcí, které budu moct uplatnit i ve své kuchyni," říká Schneiderová. Nejvíc se ale těší hereckého kolegu Davida Novotného. "Ten prý neumí vařit vůbec. No, bude to taškařice," dodává herečka.

Světová kuchyně

Návštěvníci ochutnají domácí i exotické gastronomické speciality od nejzajímavějších restaurantů z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant.

Zastoupeny jsou příkladně asijská, americká, česká, francouzská, belgická, italská, španělská, japonská a čínská kuchyně.



Festival ale nebude jen o jídle. Ochutnávat se budou i lahodná piva a vína. Dozvíte se něco o pivní gastronomii a můžete se zúčastnit i sommeliérského minikurzu, kde pochytíte základní principy degustace vín během několika minut.

Víkend v příjemném prostředí Královské zahrady
Stánky s pokrmy a nápoji budou rozmístěny po celém prostoru zahrady. Oproti loňskému ročníku je areál dvakrát větší. "Loni jsme poslali hodně lidí domů, což nás mrzelo, ale letos by se to stát nemělo," říká producentka festivalu Monika Maurerová. Přesto ale doporučuje zakoupit vstupenku v předprodeji. Vstupné činí 400 korun, v ceně je balíček festivalové měny deseti Grandů v hodnotě 250 korun na základní ochutnávku. "Ty mají možnost návštěvníci dokupovat," dodává Maurerová.

Organizátoři se navíc snaží celý festival více zpříjemnit, proto místo konání rozdělili na dvě zóny: území relaxace a území konzumace. "Nejde o to jen degustovat, ale užít si i krásné prostředí Královské zahrady," uzavírá Maurerová.

Další informace najdete na stránce www.praguefoodfestival.cz

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz