První zmínky o rumu se datují až do 17. století, kdy se na Barbadosu přemnožila melasa, jinak využívaná k výrobě cukru. Netrvalo dlouho a uskutečnily se první pokusy s kvašením a později i následným destilováním melasy. Když se výrobní postup rumu postupně zdokonaloval, získával si zástupy příznivců v mnoha dalších britských koloniích, ale také v Evropě a v řadách námořnictva a pirátů, kteří jsou pro rum dodnes příznační.
„Navzdory problémům v čele s americkou prohibicí a zakazováním výroby rumů ve Španělsku, se tento destilát postupně dostal na samotný vrchol. Dnes se nejčastěji vyrábí v karibských zemích a svou zlatou éru zažívá i na českém trhu, lidé čím dál častěji vyhledávají kvalitní značky,“ upřesňuje Petr Vopálenský, znalec rumů ze společnosti Premier Wines & Spirits.
„Den rumu se slaví především v USA, pravidelně se do něj však zapojují fanoušci rumů ve všech koutech země. Destilát z cukrové třtiny totiž patří k nejčastěji využívaným a nejpopulárnějším produktům v koktejlech po celém světě, svátek proto chceme připomenout i v České republice,“ říká Vopálenský.