25. ledna 2014 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Španělští architekti proměnili
temný dům v inspirativní mezonet

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Rekonstrukce nemovitosti ve španělském městě Petrer v oblasti Alicante | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rekonstrukce nemovitosti ve španělském městě Petrer v oblasti Alicante | foto: David Frutos
V centru španělského města Petrer vdechli architekti studia Pablo Munoz Payá nový život rodinnému bytu. Dodali čerstvý vzduch, dostatek volného prostoru, praktické řešení a prosté, leč designové vybavení na míru prostorám, jež dříve vypadaly jako tmavé kobky.

Na začátku byla nemovitost ve španělském městě Petrer v oblasti Alicante, která již zvenku prošla rekonstrukcí, ale její interiéry zůstaly prakticky holé. Když ji v tomto stavu na jaře minulého roku koupila mladá rodina, rozhodla se, že povolá do služby místní studio Pablo Munoz Payá Arquitectos, aby se vypořádalo s neutěšenými prostorami. Pablo Munoz Payá a jeho kolegyně Natalia Blanco Bayónová rozdělili celý objekt na jasně definované zóny. V přízemním patře se parkuje, v prvním patře se bydlí a ve druhém patře se spí a odpočívá.

Revitalizace pro pohodlný život

Cílem bylo vytvořit harmonické prostředí, které uspokojí jak tělo, tak duši a které je moderní a klidné. Počet použitých materiálů ve všech místnostech byl proto minimalizován a volný prostor naopak maximalizován. Počáteční stav nabízel oddělené samostatné pokoje, trochu tmavé a klaustrofobické. Obývací pokoj, kuchyně a jídelna byly proto spojeny v jednu volně průchozí jednotku, i když zde byly instalovány celoplošné skleněné přepážky, aby se jednotlivé části daly oddělit a bylo zamezeno šíření pachů z kuchyně po celém patře.

Oproti původnímu plánu už kuchyňský kout není temný roh pocitově odloučený od zbytku obytného prostoru, ale v novém kabátu jde o nenápadné hi-tec srdce domova, kde začíná rodinné soužití. Denní světlo sem během celého dne proudí velkými francouzskými okny, vedoucími na terasu, ozvláštněnou krátce střiženým vysokozátěžovým trávníkem.

Dalším požadavkem rodiny bylo co nejvíce přifouknout úložné prostory ve všech třech patrech domu. Byl zde proto vyvinut důmyslný systém samostatných spižíren a vestavěných skříní, jež jsou prakticky neviditelné a obyvatele neruší ani jim nepřekáží v cestě.

V horním patře jsou dvě stálé ložnice a jeden pokoj pro hosty, často využívaný jako pracovna, odpočívárna nebo knihovna. Všechny tři místnosti ústí na terasu s výhledem na centrum města a všemi se opět prolínají úložné prostory i jedna samostatná šatna. Pokoj pro hosty je oddělen čtyřmi posuvnými dřevěnými panely, aby buď návštěvníci měli naprosté soukromí, pokud zde nocují, nebo naopak aby místnost mohla být volně otevřena a stala se tak přirozenou součástí kompozice druhého patra.

Vzhledem k tomu, že je stavba ze čtyř stran obehnána pětipatrovými domy, je dění na terase pod stálým drobnohledem sousedů. Venkovní prostory jsou proto zčásti zastřešeny variabilními hliníkovými pláty, chránícími obyvatele bytu před horkými slunečními paprsky i zvědavci z okolí. Systémy vytápění i klimatizace jsou založeny na čerpadlu, poháněném solárními panely, jež v zimě ohřívá vodu v radiátorech i v podlahách a v letních měsících ji chladí, když je prohnána šesti klimatizačními cívkami. Velký podíl na klimatu celého objektu v různých ročních dobách má také samotné uspořádání místností a jejich vzájemné propojení. Vzduch tak zde může volně proudit.

Jednoduchá výbava

Záměrem architektů bylo vyvážit obě obytná patra tím, že vybavení každé místnosti bude podobné a bude držet podobnou notu a počet kusů nábytku bude ve všech částech bytu stejný.

Kuchyňské části proto vládne jídelní stůl se čtyřmi židlemi, zatímco bílá kuchyňská linka nenarušuje prostor, v obývacím pokoji hraje prim rozložitá sedací souprava, v ložnicích to jsou přirozeně masivní samostojné postele a multifunkční místnosti dominuje svěže zelená rozkládací sedačka. Ať už vejdete kamkoli, vaše oči vždy ihned najdou jeden hlavní solitér, který jasně říká, kde se právě nacházíte a k jakému účelu místnost slouží.

V celém bytě je dřevěná podlaha a bílá výmalba, pouze v jídelní části jsou na podlahu položeny betonové dlaždice v průmyslovém a omyvatelném zpracování. Výzdoba zdí je čistě funkční. Nenajdeme zde záclony, obrazy či jiné zdobné předměty, ale vestavěné police s knihami a simplisticky pojaté pracovní zóny. Je nutné ocenit, jak se kanceláři Pablo Munoz Payá podařilo využít každý kout interiéru o celkové ploše 204 metrů čtverečních. Celek po rekonstrukci působí mnohem větším dojmem, žádná z místností není zastavěna mobiliářem a všechny funkční zóny působí přirozeným a lehkým dojmem.

Ondřej Elsner, autor je redaktorem časopisu Dolce Vita, Lidové noviny
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Najdete na Lidovky.cz