"Ano, bylo riskantní otevřít vegetariánskou restauraci právě uprostřed Buenos Aires, v hlavním městě země, jejíž obyvatelé jsou tak mimořádně velkými konzumenty masa," přiznává Alejandra Paísová. "Ale moje matka je přesvědčená vegetariánka a nedala se od tohoto nápadu odradit," sdělila agentuře DPA.
Nyní, jen o několik let později, si tato vegetariánská restaurace vede tak dobře, že jednadvacetiletá dcera své matce musí v podniku vypomáhat, kdykoliv má mezi univerzitními přednáškami čas.
Jinde nabízí hlavně steaky
"Mnoho lidí přijde jednoduše proto, aby vegetariánská jídla ochutnalo. Ale pozoruji také, že je stále více vegetariánů a lidí, kteří přemýšlí o zdravém stravování. Ti jsou rádi, že mezi všemi podniky, které nabízí hlavně steaky, existuje i naše restaurace," uvedla Paísová.
"Vegetariánské přísady jsou ovšem těžko k dostání. Člověk se musí vyznat a vědět, kde určité věci sežene. Některé suroviny si musíme pěstovat sami - například řeřichu," sdělila servírka Gabriela Tropezová, která v této vegetariánské restauraci Buenos Aires Verde (Zelené Buenos Aires) pracuje.
Zájem o vegetariánství stoupá
Prezident argentinského vegetariánského spolku Manuel Alfredo Martí sleduje ve společnosti stoupající zájem o vegetariánství: "Mnoho mladých lidí se stává vegetariány a již také několik prominentních osobností veřejně deklarovalo své vegetariánství, což se předtím nikdy nestalo." Přesná čísla však k dispozici nejsou, protože se doposud na toto téma neprovedl žádný průzkum. "Jen naši webovou stránku navštíví 3000 lidí denně," upřesňuje Martí.
V Argentině však ve srovnání s ostatními státy představují vegetariáni v rámci celé populace stále jen malé procento. "Za posledních deset let ovšem v tomto směru došlo v naší společnosti k velkým změnám a tento vývoj již nejde zastavit," domnívá se Martí.
Jednoduchou práci s osvětou ale Martí nemá. V Argentině žije více skotu než lidí, steak se tu považuje za hlavní jídlo a grilování se stalo téměř národním sportem.
Argentina zůstává zemí hovězího masa
Jednostranná výživa však podle expertů není zdravá. "V mnoha studiích jsou popsány souvislosti mezi vysokou konzumací červeného masa a chorobami, jako jsou rakovina střev, zánět kloubů či cukrovka. Výzkumy jsou ovšem zatím řídké," uvedla německá odbornice na výživu Ute Gonderová.
Ať je maso zdravé, nebo ne, tak "Argentina je a zůstane zemí hovězího masa a stále je tu velmi neobvyklé být vegetariánem," shrnula servírka Tropezová.
Na jídlo se chodí většinou s přáteli, a tak to chce i trochu odvahy přihlásit se k odlišnému životnímu stylu. "V běžných restauracích je na jídelním lístku dvacet různých druhů masa, ale žádný skutečný vegetariánský pokrm. Když o něj požádám, tak mi obsluha nabídne kuře nebo sendvič se sýrem a se šunkou. Zkrátka, mnoho lidí tady ještě nemá představu, co vlastně znamená být vegetariánem," uzavřela Tropezová.