Z piva se také tradičně připravují polévky nebo pomazánky. Snad jedině se zeleninou si nerozumí téměř vůbec. S ovocem se ho naopak nemusíte bát kombinovat. Například kuře na pivě skvěle chutná s pomeranči a nebo švestkami a povidly. Maso díky němu navíc bude křehčí a šťavnatější. Ovoce lze také obalit v pivním těstíčku a usmažit. Pokrm tak absorbuje i méně tuku.
Pivo obsahuje kvasnice, proto se skvěle hodí i na pečení. Urychluje kynutí pečiva, které díky němu získává křupavější kůrčičku. Černé pivo obsahuje více cukru než světlé a proto se hodí sladkých koláčů. Vyzkoušejte naše recepty!
Koláč z černého piva s ořechy
- 300 ml tmavého piva
- 150 g rozinek
- 80 g vlašských ořechů
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, skořice
V hrnci povařte na mírném ohni pivo společně s rozinkami a drceným kořením asi 5 minut. Odstavte z plotny a přidejte máslo. Nechte vychladnout.
Utřete vejce s cukrem do pěny a vmíchejte mouku promíchanou s kypřícím práškem. Nakonec přilijte pivní směs, vhoďte nahrubo nasekané ořechy a za pomoci vařečky spojte vše v hladké těsto. Vlijte ho na vymazaného plechu či dortové formy a pečte na 180°C přibližně 50 minut. Koláč podávejte pocukrovaný s pikantní zavařeninou.
Pivní chléb
- 250 g hladké mouky
- 250 g chlebové mouky
- 320 ml černého piva
- 25 ml kvasného octa
- 15 g droždí
- 1 lžička soli
- kmín celý
Z piva nechte vyprchat bublinky a společně s ostatními surovinami kromě kmínu vypracujte v míse v hladké těsto. Je třeba pořádně ho prohníst, proto si můžete vzít na pomoc kuchyňského robota.
Propracované těsto vyklopte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj bochánek. Poprašte moukou a zakryjte suchou utěrkou, aby těsto neoschlo a nechte hodinu kynout. Poté těsto ručně trochu propracujte, vytvořte z něj opět bochánek a vložte do ošatky nebo kulaté mísy vyležené pomoučněnou utěrkou. Nechte kynout další hodinu.
Nakonec přesuňte bochánek chleba na pekáč, posypte kmínem a pečte zhruba 40 minut na 180°C.
ČTĚTE TAKÉ: |
Ovoce v pivním těstíčku
- hrušky, jablka nebo ananas
- 100 g hladké mouky
- 250 ml světlého piva
- 2 vejce
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžička mleté skořice
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme pivo, dokud i to nezpění. Smícháme s hladkou mouko a skořicí a na závěr zapracujeme tuhý sníh z bílků.
V těstíčku namáčíme ovoce nakrájené na kolečka a smažíme na oleji. Na závěr ovoce pocukrujeme. Můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou.