Lidovky.cz

Češi méně jedí zeleninu a hovězí maso, více pijí alkohol

Jídlo

  14:15
PRAHA - Spotřeba potravin v ČR loni klesla. Češi méně jedli především chleba, hovězí maso, ovoce, zeleninu či brambory. Naopak se zvýšila spotřeba těstovin, ryb, sýrů a čokolády. Více loni lidé pili pivo a víno. Na tiskové konferenci to uvedl Český statistický úřad.

Při nákupu si potraviny důkladně prohlédněte, jestli nejeví známky zkažení foto: Shutterstock

Spotřebu potravin loni ovlivnily vyšší ceny, nižší tuzemská produkce masa, ovoce a zeleniny, ale také nižší dovozy některých potravin. "Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci, zdravotní osvěta, masivní reklama a dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu," uvedl Zdeněk Kobes z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

ČTĚTE TAKÉ:

Chleba jedí Češi méně

Spotřeba chleba má v Česku stále snižující trend. Oproti roku 2011 se spotřebovalo o 1,1 kg chleba méně, celkem 41,3 kg. Po loňském navýšení se výrazně snížila spotřeba trvanlivého pečiva (o 2,2 kg) a mírně i pšeničného pečiva (o 0,3 kg). Naopak se o 0,4 kg zvýšila spotřeba těstovin na 7,1 kg. O více než pět kilogramů se snížila i spotřeba mouky.

Kuřecí řízky - ilustrační foto.

Češi jedí méně masa, nejčastěji se na talíři objevuje vepřové. Loni se meziročně snížila spotřeba masa o 1,2 kg. Nejvíce, o jeden kilogram na osobu a rok, klesla spotřeba hovězího masa, a to na 8,1 kg. Naopak o 0,7 kg se zvýšila spotřeba masa drůbežího na 25,2 kg na osobu a rok.

Česká stálice? Vepřové maso

Nejčastěji Češi jedí vepřové maso. V roce 2012 dosáhla jeho spotřeba 41,3 kg, tedy více než 50 procent celkové spotřeby masa. Druhým nejčastěji konzumovaným masem je drůbeží maso, které tvoří asi třetinu celkové spotřeby masa. Pozitivním rysem je mírné zvýšení spotřeby ryb, kterých se v roce 2012 snědlo 5,7 kg. Ke zvýšení došlo především díky vyšším dovozům rybího filé.

Ve spotřebě vepřového masa byla loni soběstačnost ČR 52,9 procenta, v roce 2004 to přitom bylo více než 92 procent. U drůbežího masa byla v roce 2012 soběstačnost 68,8 procenta, v roce 2004 to bylo 88,3 procenta.

V pivu posilujeme

Oktoberfest 2012.

Alkoholu Češi pili loni více, celková spotřeba vzrostla o 6,4 na 175,2 litru na osobu. Nejvíce vzrostla konzumace piva, a to o 6,1 na 148,6 litru na osobu a rok. Vína lidé vypili více o 0,4 litru, roční spotřeba tak dosáhla 19,8 litru na osobu.

Naopak konzumace lihovin poklesla meziročně o 0,2 na 6,7 litru. Z celkového objemu spotřeby alkoholických nápojů tvoří pivo 85 procent, víno 11 procent a lihoviny čtyři procenta.

Roste také spotřeba mléka a sýrů, naopak se snižuje spotřeba vajec. Nárůst statistici zaznamenali i u jogurtů, podmáslí a ostatních mléčných výrobků. Spotřeba vajec klesla loni o devět kusů, roční spotřeba tak činí 245 vajec. Nižší konzumace ovoce a zeleniny byla loni poznamenána nižší tuzemskou produkcí i nižšími dovozy.

Lidé přestávají jíst jablka

Ovocný salát (ilustrační foto)

Ovoce bylo v roce 2012 v Česku zkonzumováno o téměř pět kilogramů méně na osobu, celkem 74,6 kg. Nejvíc klesla spotřeba jablek a broskví. Pokles spotřeby zeleniny byl loni výrazný, průměrný Čech snědl o 7,6 kg zeleniny méně, celkem 77,8 kg. Méně lidé jedli cibuli, rajčata, salátové okurky a zelí. K mírnému nárůstu spotřeby naopak došlo u česneku a špenátu. K nárůstu spotřeby došlo i u luštěnin.

Pozitivním trendem je podle ČSÚ pokles spotřeby cukru o 4,1 kg na osobu a rok, vzrostla ale spotřeba čokolády a cukrovinek. Spotřeba nealkoholických nápojů poklesla o devět litrů na osobu na 278 l, třetinu z nich tvoří limonády.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.