Děj vypráví o sporu mezi mysliveckými sdruženími dvou soupeřících obcí a o slavné myslivecké hostině v restauraci Hájenka. A jakou variantu tedy zvolit? Zkuste recept michelinského kuchaře Romana Pauluse na kančí maso se šípkovou omáčkou.
Kanec se šípkovou omáčkou
- 800 g kančí krkovice
- 2 mrkve
- 1 celer
- 2 cibule
- 0,5 l červeného vína
- 250 g šípkového pyré
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření, snítka tymiánu
- 200 g másla
- hladká mouka
- pepř, sůl
- 1,5 l kuřecího demi-glace
Postup: V kastrolu na přepuštěném másle zprudka opečeme maso nakrájené na kostky asi 3 x 3 x 3 cm. Osolíme, opepříme a opečené maso pak vyjmeme z kastrolu. Ve výpeku zprudka orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev, celer a cibuli, za stálého míchání necháme zezlátnout.
K zelenině vrátíme opečené maso, přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Poté přidáme šípkové pyré, bobkové listy, jalovec, celý pepř, nové koření a tymián a zalijeme kuřecím demi-glace. Dáme do vyhřáté trouby a dusíme do měkka. Maso ze základu vyjmeme, omáčku propasírujeme a podle potřeby zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s preclíkovým nebo chlupatým knedlíkem.