Chemický rozbor nejrůznějších poživatin na pultech rakouských obchodů odhalil alkohol v potravinách, kde by to zřejmě nikdo nečekal. Například i v mnoha druzích takzvaných dětských svačinek, tedy sladkého baleného pečiva. "Na potravinách musí být jasně a zřetelně vyznačeno, zda obsahují alkohol," říká hornorakouský radní pro životní prostředí Rudi Anschober.
Dětské svačinky, housky, sušenky...
Výrobci často alkoholovou složku uvádějí jen pod chemickými názvy a malým písmem. Navíc nikoho nenapadne, že by měl obsah alkoholu zkoumat třeba na obalu pečiva. "Přitom alkohol například obsahovalo 17 z 19 dětských svačinek, balené housky, sušenky, hořčice nebo rybičky v konzervě," tvrdí Anschober. Rekordmanem bylo pečivo pro hamburgery s 25 gramy alkoholu na kilogram, u jiných testovaných potravin odhalil rozbor mezi šesti až osmi gramy lihoviny.
A důvod? I když se alkohol oficiálně používá například při výrobě koblih a je přirozenou součástí různých ovocných šťáv, do jiných potravin se může dostat i tím, že výrobci se snaží takzvaným alkoholovým postřikem zvýšit trvanlivost výrobku.
Z množství lihoviny, obsaženého například ve 200 gramech pečiva, se zřejmě nikdo neopije a také řidiči by asi těžko mohli alkohol v krvi svádět na to, že před jízdou snědli dvě kila hamburgerů. Přesto i rakouští lékaři žádají, aby konzument byl o obsahu alkoholu lépe informován. "Skrytý alkohol v potravinách může zvýšit u vyléčených alkoholiků riziko návratu k jejich závislosti," varuje Felix Fischer, linecký expert na léčbu závislostí.
V Česku se zákony nezmění
Čeští odborníci se domnívají, že spotřebitelé jsou o obsahu alkoholu v potravinách informováni dostatečně. O změně zákonů o značení potravin, které jsou v Rakousku i Česku prakticky totožné, proto neuvažují. "Konzervace pekařských výrobků alkoholem je možná. Pokud by byl v průběhu výrobního procesu alkohol do potraviny záměrně přidán, musí to být ale ve složení deklarováno," říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Petra Hoferková.
Na rozdíl od nápojů, kde výrobce musí nápoj od určitého procenta ethanolu označovat jako alkoholický nápoj, však není podle Hoferkové použití alkoholu v ostatních potravinách regulováno. "Alkohol však musí být uveden v označení jako složka potraviny," říká Hoferková. Z výsledků kontrol v České republice nevyplývá, že by docházelo k častému porušování předpisů.
Z rakouských housek se dají 'vyždímat' dva panáky
ČESKÉ BUDĚJOVICE -
Z jednoho kila housek na hamburgery se dají „vyždímat“ dva panáky alkoholu. Překvapivé zjištění pochází z Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost potravin. A je celkem pravděpodobné, že obdobné žemle se prodávají i v Česku. Hornorakouská vláda chce kvůli výsledkům průzkumu změnit zákon.
Ilustrační foto foto: Shutterstock
Kelímek od jogurtu: mýt, či nemýt? Řada lidí stále tápe, co a v jakém stavu patří do tříděného odpadu
Matka oběti: mluvila jsem s blízkým vraha. Lenka Šimůnková hledá odpovědi na to, co se stalo na filozofické fakultě
V matematice je vidět zhoršení. Velký problém dělala úloha se švadlenami, říká šéf Cermatu po přijímačkách na SŠ
Pravý důvod konce hlavní hygieničky? Podle expertů Svrčinová podcenila nemoc, která zaplavila Česko
Prodej bytu 3+1 Skácelova ulice, Hodonín.
Skácelova, Hodonín
3 200 000 Kč