5. července 2010 16:05 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zmrzlina ve vedrech nepomáhá.
Nejlépe se ochladíte lehkými jídly

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Zmrzlina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zmrzlina (ilustrační foto) | foto: Reprofoto
PRAHA V parném a dusném letním dni může ulevit vhodně zvolené jídlo a pití. Podle tradiční čínské medicíny některé potraviny tělo ochlazují a jiné ohřívají, řekla psycholožka a propagátorka alternativní medicíny Marcela Slavíčková. Čerstvá, svěží, studená, ale ne příliš chladná strava podle ní pomůže člověku vyrovnat horké prostředí.

Varovala, že zmrzlina k ochlazení nepomáhá. V horku doporučuje odbornice jíst celkově méně než v chladných měsících roku. Radí vyhnout se tučným a těžkým jídlům a dát přednost svěžím chladným pokrmům, jako jsou zeleninové saláty. Tělu prospívají obiloviny a naklíčené luštěniny, listová zelenina a ovoce.

Z masa je podle ní vhodné maso ochlazující, jako jsou játra, králík, korýši a mušle. Z mléčných výrobků čerstvý sýr tvarohového typu, jogurt a tofu, které se vyrábí ze sóji.

K pití je podle Slavíčkové v horkých dnech nejvhodnější slabý zelený čaj, čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy a čerstvé mléko. Komu způsobuje čerstvé mléko obtíže, měl by je nahradit kysanými a jogurtovými nápoji. V omezené míře je povoleno i pivo.

Naproti tomu podle Slavíčkové káva, černý čaj, cukr, kuřecí a hovězí maso nejsou ve vedrech vhodné. Zahřívají tělo, i když se požívají chladné.

Studená zmrzlina prý dokonce tělo oslabuje. Podle Slavíčkové je extrémní počasí také jakousi "preventivní prohlídkou" těla. Kdo je zcela zdráv, funguje v horku bez problémů. Pokud ale vyřadí někoho vysoké teploty z běžného života, může to být proto, že má skrytý zdravotní problém, varovala.

Známý propagátor abstinence Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny Bohnice varoval před ochlazováním organismu alkoholem. V horkých dnech a při práci v horkém prostředí se alkohol velmi rychle vstřebává a člověk se dříve opije.

ČTK




Najdete na Lidovky.cz