Středa 3. června 2020svátek má Tamara 23 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Česká vánoční tabule je už pestřejší. Lidé si kupují pstruha, mořské plody či vinnou klobásu

Vánoční večeře (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoční večeře (ilustrační foto). | foto: Shutterstock

PRAHA Jedničkou při štědrovečerní večeři zůstává tradiční čerstvý kapr. Letos si za něj ovšem opět připlatíme. A kvůli rostoucím cenám surovin podražilo i vánoční cukroví.

V průměru 3400 korun plánují letos Češi utratit za potraviny určené na štědrovečerní tabuli – asi o desetinu více než loni. Vyplývá to alespoň z předvánočního průzkumu řetězce Albert. Šest z deseti respondentů odpovědělo, že před svátky přidají do nákupního košíku i potraviny, které běžně nekupují. Stálicí vánočních nákupů jsou však jednoznačně ryby.

„Až 90 procent celoročních prodejů kapra registrujeme právě v prosinci,“ říká Barbora Vanko z obchodního řetězce Albert. Globus zaznamenává v prosinci nárůst obratu oproti zbývajícím měsícům o 55 procent. Ať už si ovšem kapra půjdete koupit kamkoliv, připravte se na to, že si oproti loňsku zase o něco připlatíte. To kvůli extrémnímu počasí v létě – rybáři museli více nasazovat techniku, aby ryby neuhynuly. Kromě toho se horké a suché léto i podzim podepsaly na velikosti ryb – oproti jiným rokům jsou letos menší.

Zatímco loni jste tak například na Vysočině pořídili kilo kapra za 75 až 80 korun, letos musíte počítat s částkou okolo 90 korun. Podobné jsou ceny i jinde. Pokud půjdete pro kapra přímo na sádku, zaplatíte okolo 85 až 90 korun za kilo kapra I. třídy, za výběrového ještě o desetikorunu více. Na stáncích počítejte s asi stokorunou za kilo, u výběrového kapra se 110 korunami. Když budete chtít kapra zabít, vykuchat a naporcovat či filetovat, připlatíte si dalších pár desítek korun. Samotný filet je ještě dražší, třeba v Lidlu od soboty nabízejí půlky čerstvého kapra za 199 korun za kilo.

Kostí se obávat nemusíte. I těch malých se dá totiž jednoduše zbavit. Základem jsou kapří filety. „Velké kosti se vyndají ven, a potom se příčně přes malé kosti ostrým jemným nožem filet prořeže. Kosti se naruší na milimetrové částečky, které tepelnou úpravou absolutně změknou a zpracují se a celá půlka kapra včetně malých kostiček je stravitelná,“ popisuje Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Nemělo by se však podle něj řezat ze strany, kde má ryba kůži.

Grafika k vánoční tabuli.

Štědrovečerní ryba jinak

Kromě kapra však nacházejí stále více příznivců i jiné ryby. „Žádaný je například pstruh ,“ říká Renata Maierl z Kauflandu. V sádkách ho můžete pořídit za cenu kolem 150 korun za kilogram, v obchodech i kolem 200 korun. Dobrým tipem, pokud jde o sladkovodní ryby, je okoun nebo candát. Ti totiž nemají prakticky žádné svalové kůstky, které spoustě lidí vadí u kapra. Například v rybářství Hluboká prodávají kilo okouna za 99 korun. Candát je pak výrazně dražší, tady musíte počítat s cenou kolem 350 korun za kilo. Za tuto cenu ho od 20. prosince koupíte například v prodejnách Lidl.

„Velmi populární je také losos, ale vzhledem k současné poměrně vysoké prodejní ceně zde není nárůst zájmu až tak velký jako v minulých letech,“ říká Václav Koukolíček z řetězce Tesco. „A zájem stoupá rovněž o treskovité a platýsovité ryby z divokého odlovu,“ doplňuje Rita Gabrielová z Globusu. Také mořské ryby můžete koupit chlazené či mražené. I v tomto případě najdete v nabídce kromě ryb z umělých chovů i ryby ulovené na volném moři. „Jejich maso je chutnější, méně tučné a má lepší konzistenci,“ poukazuje na hlavní přednosti Vladimír Prokop, šéf společnosti Euro Frigo. Ideální je, pokud jsou ještě na moři rovnou zpracované. Třeba 300gramové balení Aljašské tresky zpracované touto metodou pořídíte v běžné prodejní síti za asi 50 korun. Půl kila mrazených filet lososa mylord, který nepochází z farmovaného chovu, se pak dá koupit zhruba za 140 korun.

Oblíbené jsou také mořské plody, zejména krevety a slávky. „Nově stoupá zájem například o hřebenatky, tedy mušle svatého Jakuba,“ dodává Gabrielová.

Ti, kdo ryby nemusejí, zůstávají věrni kuřecím či vepřovým řízkům. „A oblíbená je i vinná klobása,“ doplňuje Renata Maierl.

Cukroví i na poslední chvíli

Tradičně se Vánoce neobejdou ani bez cukroví. Při nákupu potřebných ingrediencí se ovšem i v tomto případě připravte na vyšší ceny. Také do nich se letos, zejména u mouky, másla a vajec, promítlo velké sucho.

Pokud nestíháte, ale přesto chcete péct sami, nabízí se jako vhodné řešení koupit si hotové těsto. „Náš aktuální průzkum z letošního prosince ukázal, že pětina Čechů peče vánoční cukroví či alespoň některé druhy z již hotového těsta koupeného v obchodě,“ říká Barbora Vanko.

A obchody tomuto trendu vycházejí vstříc. Například Kaufland nabízí pět druhů chlazených těst. V prodejnách Albert pořídíte máslová těsta od českého výrobce. V nabídce mají několik druhů lineckého těsta, kromě tradičního vanilkového a kakaového také oříškové či kokosové, nechybí ani těsto na perníčky. „Na své si u hotových těst přijdou také ti, kteří musí dodržovat bezlaktózovou dietu,“ dodává Vanko z Alberta.

Anebo můžete koupit již hotové cukroví. A to i ručně vyrobené. „V našich pekařstvích jsme cukroví začali péct již koncem října,“ uvedl Pavel Meduna, vedoucí pekáren Globus. Shodně obchodní řetězce potvrzují největší zájem o linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda i o balíčky s výběrem různých druhů. Třeba v Lidlu koupíte čtvrtkilové balení máslových vanilkových rohlíčků za 70 korun.

Bohatá je rovněž nabídka vánoček. „V nabídce máme vánočky různých hmotností. Zákazník si může vybrat – s rozinkami, bez rozinek, s mandlemi, s margarinem, máslem či máslovou. Nechybí ani vánočka pro diabetiky slazená fruktózou,“ vyjmenovává Václav Koukolíček z Teska. Například nejoblíbenější tukovou vánočku s rozinkami sypanou mandlemi pečou v Tesku minimálně dvakrát denně. Nejlevnější tuková vánočka (250 gramů) přijde na 20 korun, nejdražší o váze 700 gramů s vysokým podílem másla, medu a rozinek pak na 129 korun. V Globusu mají i vánočku bez lepku, bez obsahu živočišných složek (pro vegany) či vánočku cereální.

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...

Běžný dudlík může způsobit křivé zoubky. Na co dávat při výběru pozor?
Běžný dudlík může způsobit křivé zoubky. Na co dávat při výběru pozor?

Kolem dudlíků se točí spousta otázek. Kdy ho začít používat? Kdy naopak odebrat? Ale často zapomínáme na tu nejdůležitější: jaký dudlík máme pořídit?