Pondělí 27. ledna 2020svátek má Ingrid 3 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Sváteční pstruh trošku jinak. Zkuste ho se salsou, radí šéfkuchař

Sváteční pstruh trošku jinak. Zkuste ho se salsou, radí šéfkuchař | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sváteční pstruh trošku jinak. Zkuste ho se salsou, radí šéfkuchař | foto: Corso

Nemáte letos chuť na kapra, ale rybu byste si dali? Připravte si pstruha se salsou podle receptu šéfkuchaře Pavla Pacáka z restaurace Corso.

Na přípravu jedné porce svátečního pstruha si nachystejte:

  • jednoho pstruha (nejlépe čerstvého) cca 450 g
  • 50 g másla
  • tymián malý svazeček (koupíte běžně v obchodě)
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g rýžové mouky
  • jablko (raději sladší)
  • citron
  • pomeranč
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 25 g hladkolisté petržele 
  • chilli
  • špetka soli
  • 200 g brambor vařených ve slupce
  • 2 stroužky česneku

Salsa
Nejprve si připravte salsu, kterou musíme nechat chvíli odležet. Na drobné kousky si pokrájejte a do malé misky dohromady smíchejte: petrželku (složte lístky na sebe a krájejte na tenké nudličky), chilli, posekejte česnek, vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte olivový olej, špetku soli a smíchejte vše dohromady. Z oleje a citronové šťávy by se měla vytvořit taková emulze hustější konzistence a olej by se měl zabarvit do neprůhledné až mléčné barvy (samozřejmě nazelenale mléčné). Nakonec do salsy na malé kostičky pokrájejte oloupané a jadřinců zbavené jablíčko.

Pstruh
Pstruha očistěte od případných nečistot a důkladně ho osušte papírovou nebo hadrovou utěrkou (čistou samozřejmě, hned potom hoďte do pračky). Pstruh zkrátka musí být suchý a čistý. Z takto připravené ryby si rovnými řezy podél páteře připravíme 2 filátka.

Potřebujete jen ostrý nůž, kterým za hlavou rybu naříznete až k páteři a potom ji vodorovným řezem oddělíte jednu polovinu od druhé. Otočte a opakujte s tím rozdílem, že tentokrát si dejte větší pozor. Rybu si přidržte utěrkou, aby se vám nesmekla. Půjde to snadno. Nemějte strach, pokud se řez nepodaří podle vašich představ, může se to stát. Nezoufejte a zkrátka se pokuste z filetu dodatečně odříznout zbytek páteře. Rybu si položte na stranu, co je na ní kůže a vydatně pokapejte maso šťávou z jednoho pomeranče. Posolte a na maso natrhejte tymiánové lístky. Filety obalte ve směsi hladké a rýžové mouky a nechte chvilku stranou.

V pánvi si rozehřejte máslo. Pozor, ať není moc horká, spálí se rychle na uhel. Začněte zvolna a pomalu. Přidejte teplotu, vložte brambory a nejlépe klepací stranou paličky na maso je rozmáčkněte, aby byly tak 1 až 2 cm tlusté na výšku a posolte je. Nechte je bez doteku alespoň 7-9 minut na středním plameni pomalu péci. Otočte ve chvíli, kdy budou odspodu zlaté. Opět je lehce posolte a nechte pomalu péci, než se brambory dopečou máme cca 9 minut.

V druhé pánvi rozehřejte zbylou část másla. Ve chvíli, kdy se začne pěnit, vložte oba filety kůži dolů a nechte je péci při středně vysokém stupni teploty. Nejdříve za 6-7 minut od doby začátku smažení se podívejte, jestli se barví do zlatova. Pokud ano, otočte. Pozor, nespěchejte, ani se se smažením neloudejte. Buďte svižní a klidně se v průběhu smažení lehce pod rybu nakoukněte. Po zezlátnutí rybu nejlépe dlouhou a plochou obracečkou otočte. Obracejte podélně, nikoli napříč.

Opečené brambory naskládejte na sebe tak, aby na nich filátka držela. Nakonec rybu celé přelijte připravenou salsou.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vratislav Kulhánek v lednu 2020 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Elitní trenér o zákulisí MMA, drogách, penězích i zženštilé společnosti

André Reinders | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pod jeho vedením vyrostl český šampion Martínek, o něhož projevila zájem slavná organizace UFC. Pro boj v kleci...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Popularizátor vědy, novinář a pedagog Jan Tůma vynalezl v 60. letech výukový... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...