Pondělí 21. září 2020svátek má Matouš 23 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

,Jsme v pasti, nezvládáme to.‘ Zoufalí restauratéři z centra Prahy mění menu i výrazně zlevňují

Bar a kavárna Reublicafé na Žižkově v pondělí přivítala prvního hosta po... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bar a kavárna Reublicafé na Žižkově v pondělí přivítala prvního hosta po... | foto:  Michal Šula, MAFRA

PRAHA Přeplněné ulice v centru Prahy, v nichž se kvůli turistům nedá hnout, jsou stále minulostí. Panuje v nich klid, který ze dveří sklesle pozorují místní restauratéři, jejichž podniky bohatě živili právě turisté.

Přestože v pondělí vypukla zásadní vlna rozvolnění pandemických opatření a hosté mohli znovu usednout za stoly svých oblíbených lokálů, židle řady podniků v centru hlavního města zůstávají prázdné. Někteří proto zlevňují a začínají cílit na domácí klientelu.

Pivo za 39 korun, hlásají cedule mnoha restaurací v centru hlavního města. Pro některé taková cena představuje i třetinu té původní. Restauratéři tak lákají české kolemjdoucí na zlatavý mok za lidovou cenu. I přesto v pondělí restaurace, které jsou běžně plné turistů, zely prázdnotou. Trdelníky se sice dál točí nad žhavými uhlíky, jejich barva ale začíná být tmavší, než je zdrávo. Cizí jazyky čas od času zazní, všechny restaurace ale cizinci nezaplní. Ani Češi na to nestačí. Přesto se na ně nyní restauratéři spoléhají.

Lokál Hamburk na Karlínském náměstí.
V restauraci Červený jelen v Hybernské ulici přivítali první hosty. V...

„Všechno jsme zlevnili zhruba o 30 procent, menu přizpůsobujeme tuzemské klientele,“ potvrzuje pro server Lidovky.cz Jakub Moravec, provozní restaurantu U Týna na Staroměstském náměstí.

Snad se místní budou vracet

„Doplnili jsme chuťovky k pivu. Klasika z české kuchyně zůstala, ta je univerzální,“ popisuje. U stolů restaurace v čas oběda sedí čtyři hosté, jindy by podle Moravce bylo plno. Asi tři čtvrtiny hostů by pak představovali zahraniční turisté. „Doufáme, že si to u nás místní oblíbí a budou se vracet,“ věří Moravec.

Podle něj si mohou místní restaurace dovolit zlevňovat především díky odpuštěnému nájmu z předzahrádek. „Až se náklady vrátí tam, kde byly před krizí, s takovými cenami by byl provoz neudržitelný. Bude to o kompromisech,“ říká Moravec. Přesné ztráty zatím restaurace U Týna nedokáže vyčíslit. „Vzhledem k tomu, že zrovna duben a květen jsou ekonomicky zajímavé měsíce, ztráty budou obrovské,“ dodává Moravec, který se nyní z úsporných důvodů kromě podnikového managementu věnuje i umývání nádobí.

Procházka jindy turisty ucpanou Karlovou ulicí, vedoucí ke Karlovu mostu, teď vzbuzuje bezmála lítost. Provozovatelé občerstvovacích stánků s trdelníky, palačinkami, klobásami i majitelé větších restaurací jen marně vyhlížejí hosty. Ani káva k palačince zdarma nemá koho nalákat. Na zahrádkách si po obědě vychutnává dezert maximálně pět hostů v celé ulici.

V pondělí došlo k největšímu rozvolnění opatření. Otevřít mohly všechny...
V pondělí došlo k největšímu rozvolnění opatření. Otevřít mohly všechny...

Optimistický pohled zřejmě nesdílejí ani mnozí provozovatelé restaurací a hotelů na druhém, malostranském břehu. Za zamčenými dveřmi i přes pondělní „návrat do normálu“ zůstala tma a všechny židle nohami nahoru. Konečně narazím na otevřenou restauraci patřící k hotelu Pod Věží v Mostecké ulici. Přivítá mě majitel Spousta, zatímco zbytek vedení u vedlejšího stolu probírá, jak služby co nejlépe upravit.

„Klesli jsme na mimopražskou cenovou úroveň, zlevnili jsme asi o 80 procent, je to zoufalé,“ potvrdil pro server Lidovky.cz Spousta. „Spoléhat na to, že nás zachrání tuzemská klientela, je nereálné,“ říká v liduprázdné restauraci.

Skeptičtí jsou i další restauratéři. Například v jiném podniku v historickém centru Prahy z kvality ani cen ustoupit nehodlají. „Místní nás stejně nezachrání. Kdybychom teď zlevnili nebo ustoupili z kvality služeb pro českou klientelu, byla by to lež a klamavá reklama,“ tvrdí majitel italské provozovny, jenž si nepřál zveřejnit své jméno. V útulné restauraci sedělo v pondělí přes oběd jen několik zaměstnanců.

„Jsme v pasti“

„Ceny máme podle nákladů, proto je teď nemůžeme měnit. Neměli jsme je natažené pro turisty. Z kvality bychom neustoupili,“ říká pro server Lidovky.cz. „Jsme v pasti, nezvládáme to,“ dodává zoufale.

V pondělí došlo k největšímu rozvolnění opatření. Otevřít mohly všechny...

Jestli budou turisté představovat zásadní výpadek v tržbách i pro Čechy oblíbené restaurace, se teprve ukáže. I když se Malostranská beseda nachází přímo na trase k Pražskému hradu, většinu hostů před krizí tvořili právě Češi, kteří si ji natolik oblíbili, že podnik navštěvovali pravidelně.

„Nechceme jít cestou dumpingových cen, chceme si držet klientelu, kterou máme,“ sdělil serveru Lidovky.cz Petr Jerman z Malostranské besedy, která v pondělí, první otevřený den, zela prázdnotou. Restaurace si podle něj za dobu své existence ale vybudovala stabilní pozici a ani koronavirová krize ji doposud neohrozila. „Zatím nelze predikovat, jak to bude dál. Je znát, že se lidé ještě bojí chodit mezi lidi, to pravé zkušební období teprve přijde,“ uzavírá Jerman.

Nový most se nepovedl. Kraj žádá firmu, ať ho postaví znovu. Ta odmítá

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium S takovou situací se Moravskoslezský kraj jako investor ještě nesetkal. Odmítá převzít most přes železnici ve Frýdlantu...

Voříšci Evropy. Češi mají slovanskou krev jen z jedné třetiny, říká vědec

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Věda vyvrací dávné mýty o původu obyvatel Česka. A rasové a národovecké mýty obecně. V magazínu Víkend to vysvětluje...

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...