Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala zdražením stojí větší prodeje masa do Číny, kde chovy decimuje africký mor prasat, ale také to, že zpracovatelé v minulosti nezlevňovali, když byla prasata vykupovaná za ceny nižší než byly náklady. Chovatelé tak zavírali chovy a nyní prasata nemají, cena proto roste. Od začátku tisíciletí klesly podle údajů Českého statistického úřadu počty v dubnu chovaných prasat ze skoro 3,7 milionu na loňských 1,56 milionu.
Česko zasáhlo zdražování. Průměrná rodina ročně utratí několik tisíc navíc. |
Čeští spotřebitelé podle Katiny mohli zaznamenat zdražování zatím jenom omezeně, maloobchod nyní doprodává maso za dříve dohodnuté ceny. „Velmi podobně tomu je i v případě masných výrobků, jejichž prodejní ceny obvykle reagují na cenu masa ještě s větší časovou prodlevou,“ dodal. „V případě masných výrobků se zdražení v pultech zřejmě odehraje z menší části již v dubnu, ale výraznější nárůst spotřebitelských cen se projeví až v květnu a červnu,“ uvedl svaz.
Svaz chovatelů v informačním bulletinu sdělil, že v Německu cena roste a zdražování začíná i v dalších evropských zemích. „I náš trh se konečně probudil z letargie a cena se výrazněji pohnula. Ve třináctém týdnu stoupla téměř o korunu na 36,19 Kč. Téměř po půl roce se chovatelé dočkali posunu nad 36 Kč/kg,“ uvedl svaz. Někteří zpracovatelé tak nyní vykupují i za 40 korun za kilogram.
V ČR podle ČSÚ stál loni na začátku roku kilogram vepřové pečeně s kostí 119,6 koruny, na konci roku kolem 115 korun.