Vždy, když někam přijedu, snažím se pít místní pivo. Většinou je lepší, než univerzální značky. Bohužel se dominantní piva naprosto zkazila, 10° (neboli "výčepní") jsou patoky a zázraky s nimi neudělají ani hospodští. Nevím, jestli se už začaly 10° "vařit" ředěním z 12° nebo ne, ale po vzoru z EU to tak chtějí dělat. Moc se tím ušetří.
Ač nejsem vyložený pivař a zlatavý mok si dopřeji jen při vhodné příležitosti, tak jsem si ověřil, že pivo z malých pivovarů mi chutná líp než z těch velkých. Taková Chotěboř, Bernard nebo Medlešice jsou chuťově výtečné a nemají chybu. Ostatně zkusit krajové speciality také není od věci. Ostatně: nedávno jsem dostal e-mail s tím, že Prazdroj, který má na etiketě s datem trvanlivosti písmena LA je z Polska, ty "pravé" plzeňské prý mají LC nebo LD. Tak nevím. Já radši zůstávám u těch malých pivovarů.