„Manžel dostal od své sestry dárek: kvasnicové pivo v pěkné uzavíratelné lahvi. Vypil část a zbytek dal do lednice. Mně tam ale dost překážela, tak jsem ho vyndala na kuchyňskou linku. Netušila jsem ale, že je tam ještě zbytek piva,“ vzpomíná čtenářka Gabriela s tím, že v kuchyni stál skleněný uzavíratelný džbán asi měsíc. A kvasil...
„V pátek v noci nebo spíš v sobotu ráno jsme se vrátili ze svatby kamaráda a nestačili se divit – po celém bytě byly střepy! Musela to být strašná rána. Vlastně jsme si doma nechtěně vyrobili časovanou nálož,“ pokračuje Gabriela.
Spoušť ze střepů za sebou zanechal třináctistupňový Kvasničák z pivovaru Svijany, na jehož etiketě se každý může dočíst, že skladovat se má v teplotách do 10 stupňů Celsia. „Pokud dáte nefiltrované pivo s živými kvasinkami na měsíc do tepla, tak bohužel nemůžeme ručit, že se nic nestane,“ řekl serveru Lidovky.cz sládek svijanského pivovaru Petr Menšík. Pokud si někdo chce netradiční džbánek s patentním uzávěrem vystavit, doporučuje Menšík pivo nejprve vypít.
„Kdybychom se s tím setkávali častěji, tak to nemůžeme vyrábět, ale občas se něco podobného přihodí. Jednou nám přišla fotka, od pána, který měl pivo vystavené přes Vánoce pod stromečkem u krbu. Podfoukla se zátka a pivo vyteklo,“ dodává sládek.
ČTĚTE TAKÉ: |
K prasknutí nebo dokonce výbuchu lahve může podle Menšíka dojít, pokud někdo do lahve ťukne, nebo je ve skle drobný kaz v podobě bublinky či zrnka písku. Kvašení vytváří v pivu bublinky oxidu uhličitého, které zvětšují jeho objem a tlak. Ten ale zároveň činnost kvasinek brzdí, takže k extrémnímu napětí v lahvi většinou nedochází.
V náhražkách s roční zárukou kvasinky nehledejte
Divokou povahu kvasnicových nápojů potvrzuje i vedoucí Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické Jan Masák. „K výbuchu může dojít i u lahve nepasterizovaného moštu, stejně třeba bouchlo lidem víno, které si doma sami kvasili. Jsou tam živé kvasnice, které neustále pracují – kvasí. Když to dosáhne určitého tlaku, láhev exploduje,“ vysvětluje profesor.
Podotýká přitom, že u řady českých kvasnicových piv podobné riziko nehrozí. Často totiž prochází pasterizací, která všechno živé v pivu zahubí. Místo kvasnic tak v pivu najdete jablečný mošt, který na dně vytváří podobný kal. Živá piva s omezenou dobou spotřeby nabízejí nejčastěji malé regionální pivovary.