Čtvrtek 10. října 2024, svátek má Marina
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Máte doma kvasnicové pivo? Vedro ho promění v časovanou bombu

Ekonomika

  7:57
PRAHA - Milovníci pivních specialit by si v letních měsících měli dát pozor. Stále více oblíbená nefiltrovaná kvasnicová piva se totiž mohou proměnit v časovanou bombu, která za sebou zanechá pořádnou spoušť. Přesvědčila se o tom i čtenářka serveru Lidovky.cz. Výrobci upozorňují na to, že živá piva patří do lednice.

Vybuchlá lahev kvasnicového piva. foto: Reprofoto

„Manžel dostal od své sestry dárek: kvasnicové pivo v pěkné uzavíratelné lahvi. Vypil část a zbytek dal do lednice. Mně tam ale dost překážela, tak jsem ho vyndala na kuchyňskou linku. Netušila jsem ale, že je tam ještě zbytek piva,“ vzpomíná čtenářka Gabriela s tím, že v kuchyni stál skleněný uzavíratelný džbán asi měsíc. A kvasil...

„V pátek v noci nebo spíš v sobotu ráno jsme se vrátili ze svatby kamaráda a nestačili se divit – po celém bytě byly střepy! Musela to být strašná rána. Vlastně jsme si doma nechtěně vyrobili časovanou nálož,“ pokračuje Gabriela.

Vybuchlá lahev kvasnicového piva.

Spoušť ze střepů za sebou zanechal třináctistupňový Kvasničák z pivovaru Svijany, na jehož etiketě se každý může dočíst, že skladovat se má v teplotách do 10 stupňů Celsia. „Pokud dáte nefiltrované pivo s živými kvasinkami na měsíc do tepla, tak bohužel nemůžeme ručit, že se nic nestane,“ řekl serveru Lidovky.cz sládek svijanského pivovaru Petr Menšík. Pokud si někdo chce netradiční džbánek s patentním uzávěrem vystavit, doporučuje Menšík pivo nejprve vypít.

„Kdybychom se s tím setkávali častěji, tak to nemůžeme vyrábět, ale občas se něco podobného přihodí. Jednou nám přišla fotka, od pána, který měl pivo vystavené přes Vánoce pod stromečkem u krbu. Podfoukla se zátka a pivo vyteklo,“ dodává sládek.

ČTĚTE TAKÉ:

K prasknutí nebo dokonce výbuchu lahve může podle Menšíka dojít, pokud někdo do lahve ťukne, nebo je ve skle drobný kaz v podobě bublinky či zrnka písku. Kvašení vytváří v pivu bublinky oxidu uhličitého, které zvětšují jeho objem a tlak. Ten ale zároveň činnost kvasinek brzdí, takže k extrémnímu napětí v lahvi většinou nedochází.

V náhražkách s roční zárukou kvasinky nehledejte

Divokou povahu kvasnicových nápojů potvrzuje i vedoucí Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické Jan Masák. „K výbuchu může dojít i u lahve nepasterizovaného moštu, stejně třeba bouchlo lidem víno, které si doma sami kvasili. Jsou tam živé kvasnice, které neustále pracují – kvasí. Když to dosáhne určitého tlaku, láhev exploduje,“ vysvětluje profesor.

Podotýká přitom, že u řady českých kvasnicových piv podobné riziko nehrozí. Často totiž prochází pasterizací, která všechno živé v pivu zahubí. Místo kvasnic tak v pivu najdete jablečný mošt, který na dně vytváří podobný kal. Živá piva s omezenou dobou spotřeby nabízejí nejčastěji malé regionální pivovary.

Autoři: ,