„Zatím to všichni měli. Dokonce nás překvapilo, že na to byli lidé připravení a potvrzení o bezinfekčnosti nám často ukazovali i bez vyzvání,“ uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz číšník oblíbené české restaurace na pražské Palmovce, zda už někoho z hostů museli vykázat ven. V čase oběda byla restaurace téměř plně obsazená, covidové dokumenty číšníci kontrolovali u všech hostů.
Stačilo jim ale ukázat pouze e-mail z testovacího centra, kde nebylo vidět datum. Výsledek testu byl přitom starý 14 dní. Platné potvrzení měla redaktorka serveru Lidovky.cz v tu dobu u sebe.
Obdobně dopadla návštěva také v oblíbené restauraci na pražské Vinohradské třídě, kde nově číšníci nabídnou menu pouze lidem, kteří mají potvrzení, že jsou očkovaní nebo mají platný negativní test či prodělali covid v posledním půlroce. Datum ale opět nezkontrolovali.
Nutno podoktnout, že pokud se host prokáže starým potvrzením či jiným způsobem nesplní pravidla, musí počítat s případným postihem. Za nedodržení nařízení je ale zodpovědný i provozovatel restaurace, stejně jako když do podniku pustí hosta bez jakéhokoli potvrzení. „Nejvyšší sankce je až třímilionová, ale v praxi se dává většinou v řádech tisíců,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Udílet ji mohou jen hygienici a policisté.
‚Nejsem policajt‘ či ‚bez testu jen kelímkáč ven‘. Část hospodských na kontroly nadává, jiní souhlasí |
Platnost testů se od 1. listopadu zkrátila. Nově PCR test platí 72 hodin místo týdne, antigen je pak uznatelný pouhý den místo původních třech. Zatímco zkontrolovat datum je u testu pro personál naprosto klíčové, aby při případné kontrole hygieny nebyl podnik pokutován, za pravost certifikátů restauratéři zodpovědní nejsou.
V některých podnicích se však s kontrolou covidových dokumentů nenamáhali vůbec. Ač například na dveřích nejmenované vietnamské restaurace na pražské Palmovce varuje své hosty vývěska, že bez splnění podmínek nebudou smět do lokálu, praxe vypadá mírněji. V úzké chodbě a u baru se tísní nejméně deset nově lidí, kteří si u baru objednají a čekání na jídlo už tráví u stolu. Ani jeden z nich však předložit doklad o bezinfekčnosti restauratérům nemusel.
„Nikdo nic nechtěl a já se připomínat rozhodně nebudu. Nesouhlasím s tím. Je to celé nesmysl,“ potvrdil jeden z hostů čekajících na oběd. Na otázku, zda splňuje podmínky, odpovídá úsměvem a nesouhlasným kroucením hlavy.
Chaos v nákupáku
Kontrola hostů sice může probíhat až po usazení ke stolu, ale před objednáním. Pokud si lidé jdou jen pro jídlo s sebou, prokazovat se nemusí. Nové nařízení se nicméně vztahuje i na fastfoody v nákupních centrech, kde lidé sedí. Tam však v tomto ohledu panovali během prvního dne chaos.
Kontrolovat hosty nebudeme, hlásí některé hospody. Požádali jsme ČOI o ochranu, zní ze Šeberáku |
„My nic nekontrolujeme, obchází tady ostraha okolo stolů,“ uvedla pro Lidovky.cz jedna ze zaměstnankyň McDonald’s v nákupním centru Atrium Flora na pražském Žižkově. Záhy se však oslovený pracovník ochranky podivuje a říká, že nic takového nemá v popisu práce, a tak to nedělá. Odkazuje se i na informační tabuli, která nová pravidla připomíná hned po vstupu do jídelní zóny.
Zmatek ohledně nového nařízení však eskaluje ještě o několik metrů dál. Obsluha v nedalekém KFC se totiž domnívá, že pravidla ještě neplatí a údajně ani nedostala instrukce cokoliv kontrolovat. Během pondělní obědové pauzy jsou přitom stoly téměř plně obsazené a u každého okénka s rychlým občerstvením čeká na svůj oběd fronta několika lidí.
Nelogická přijdou pravidla provozovateli salaterie UGO se sezením Petrovi Mašatovi, který dohlíží, aby měli hosté potvrzení u stolů v jeho koutku. Vezmou-li si však lidé jídlo o pár metrů dál do otevřeného food-courtu, nikdo je nezkontroluje.
„Naše stoly jsou trochu oddělené a nejsme součástí jídelního koutu, informace jsou protichůdné. Navíc to zdržuje, protože lidi to v telefonu dlouho hledají. Když půjdou zákazníci koupit oblečení nebo obuv, tak nemusí ukazovat test nebo očkování. Přitom je tam taky hodně lidí a někdy i docela dlouhou dobu,“ podivuje se nad tím, jak je možné, že se musí lidé prokazovat pouze v restauracích.