Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

‚My nic nekontrolujeme.‘ Ve fastfoodech panoval chaos, v restauracích se personál nezajímal o datum testu

Od pondělí platí nová nařízení, podle kterých musí host prokázat bezinfekčnost. (1. listopadu 2021) foto: Petr TopičMAFRA

Reportáž
„Než vám dám polední menu, poprosím vás o covidové potvrzení.“ Takovou větu by od pondělka měl slyšet každý host, který se přijde občerstvit do restaurace. Reportéři serveru Lidovky.cz v terénu zjišťovali, jak restauratéři nařízení dodržují. Dokumenty většinou personál kontroluje, ale ne datum testu. Naopak na zmatky redaktoři narazili ve fast-foodech v nákupním centru.
  18:31

„Zatím to všichni měli. Dokonce nás překvapilo, že na to byli lidé připravení a potvrzení o bezinfekčnosti nám často ukazovali i bez vyzvání,“ uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz číšník oblíbené české restaurace na pražské Palmovce, zda už někoho z hostů museli vykázat ven. V čase oběda byla restaurace téměř plně obsazená, covidové dokumenty číšníci kontrolovali u všech hostů.

Nové vládní nařízení ukládá restauracím kontrolovat očkování případně testy....
Od pondělí platí nová nařízení, podle kterých musí host prokázat bezinfekčnost....

Stačilo jim ale ukázat pouze e-mail z testovacího centra, kde nebylo vidět datum. Výsledek testu byl přitom starý 14 dní. Platné potvrzení měla redaktorka serveru Lidovky.cz v tu dobu u sebe.

Obdobně dopadla návštěva také v oblíbené restauraci na pražské Vinohradské třídě, kde nově číšníci nabídnou menu pouze lidem, kteří mají potvrzení, že jsou očkovaní nebo mají platný negativní test či prodělali covid v posledním půlroce. Datum ale opět nezkontrolovali.

Nutno podoktnout, že pokud se host prokáže starým potvrzením či jiným způsobem nesplní pravidla, musí počítat s případným postihem. Za nedodržení nařízení je ale zodpovědný i provozovatel restaurace, stejně jako když do podniku pustí hosta bez jakéhokoli potvrzení. „Nejvyšší sankce je až třímilionová, ale v praxi se dává většinou v řádech tisíců,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Udílet ji mohou jen hygienici a policisté.

‚Nejsem policajt‘ či ‚bez testu jen kelímkáč ven‘. Část hospodských na kontroly nadává, jiní souhlasí

Platnost testů se od 1. listopadu zkrátila. Nově PCR test platí 72 hodin místo týdne, antigen je pak uznatelný pouhý den místo původních třech. Zatímco zkontrolovat datum je u testu pro personál naprosto klíčové, aby při případné kontrole hygieny nebyl podnik pokutován, za pravost certifikátů restauratéři zodpovědní nejsou.

V některých podnicích se však s kontrolou covidových dokumentů nenamáhali vůbec. Ač například na dveřích nejmenované vietnamské restaurace na pražské Palmovce varuje své hosty vývěska, že bez splnění podmínek nebudou smět do lokálu, praxe vypadá mírněji. V úzké chodbě a u baru se tísní nejméně deset nově lidí, kteří si u baru objednají a čekání na jídlo už tráví u stolu. Ani jeden z nich však předložit doklad o bezinfekčnosti restauratérům nemusel.

„Nikdo nic nechtěl a já se připomínat rozhodně nebudu. Nesouhlasím s tím. Je to celé nesmysl,“ potvrdil jeden z hostů čekajících na oběd. Na otázku, zda splňuje podmínky, odpovídá úsměvem a nesouhlasným kroucením hlavy.

Chaos v nákupáku

Kontrola hostů sice může probíhat až po usazení ke stolu, ale před objednáním. Pokud si lidé jdou jen pro jídlo s sebou, prokazovat se nemusí. Nové nařízení se nicméně vztahuje i na fastfoody v nákupních centrech, kde lidé sedí. Tam však v tomto ohledu panovali během prvního dne chaos.

„My nic nekontrolujeme, obchází tady ostraha okolo stolů,“ uvedla pro Lidovky.cz jedna ze zaměstnankyň McDonald’s v nákupním centru Atrium Flora na pražském Žižkově. Záhy se však oslovený pracovník ochranky podivuje a říká, že nic takového nemá v popisu práce, a tak to nedělá. Odkazuje se i na informační tabuli, která nová pravidla připomíná hned po vstupu do jídelní zóny.

Zmatek ohledně nového nařízení však eskaluje ještě o několik metrů dál. Obsluha v nedalekém KFC se totiž domnívá, že pravidla ještě neplatí a údajně ani nedostala instrukce cokoliv kontrolovat. Během pondělní obědové pauzy jsou přitom stoly téměř plně obsazené a u každého okénka s rychlým občerstvením čeká na svůj oběd fronta několika lidí.

Nelogická přijdou pravidla provozovateli salaterie UGO se sezením Petrovi Mašatovi, který dohlíží, aby měli hosté potvrzení u stolů v jeho koutku. Vezmou-li si však lidé jídlo o pár metrů dál do otevřeného food-courtu, nikdo je nezkontroluje.

„Naše stoly jsou trochu oddělené a nejsme součástí jídelního koutu, informace jsou protichůdné. Navíc to zdržuje, protože lidi to v telefonu dlouho hledají. Když půjdou zákazníci koupit oblečení nebo obuv, tak nemusí ukazovat test nebo očkování. Přitom je tam taky hodně lidí a někdy i docela dlouhou dobu,“ podivuje se nad tím, jak je možné, že se musí lidé prokazovat pouze v restauracích.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!