Téměř na nulu klesl v posledních letech odbyt takzvaných stolních piv s nejnižší stupňovitostí a nízkým obsahem alkoholu. Vaří je jen minimum pivovarů, spíš jako lehkou variantu po sportu nebo pro rekreační aktivity.
Roste naopak odbyt ležáků, tedy silnějších piv. Proti tomuto trendu jde nyní zčásti Plzeňský Prazdroj, který snížil u své levné značky výčepního piva Primus obsah alkoholu z 4,2 na 3,8 procenta a úměrně tomu i stupňovitost (podíl extraktu, hlavně sladu a chmele, v původní mladině).
Lehčí Primus podle mluvčí Prazdroje Kateřiny Krásové neztratil nic ze své dosavadní kvality. „Při úpravě receptury piva Primus jsme vycházeli převážně z průzkumu ohlasů konzumentů tohoto nápoje.
Z těchto průzkumů jsme se dozvěděli, že by konzumenti segmentu cenově výhodných piv ocenili více osvěžující variantu piva, která uhasí žízeň na zahradě, v domácnosti nebo během dne,“ uvedla mluvčí.
Pivovar nezveřejnil, na kolik stupňů nyní Primus vaří ani kolik měl dosud. Tento údaj nemusejí výrobci na etiketách povinně uvádět. V kategorii výčepních piv (lidově desítek) lze prodávat piva se sedmi až necelými 11 stupni a pivovary kvůli nižší spotřební dani vaří v této kategorii nejčastěji „devítky“.
Prazdroj má jako levnější „ekonomickou“ značku ještě Klasic, se kterým počítá - stejně jako s Primusemi do budoucna.
Více čtěte v pondělních LN.