Prodejce musel výrobek okamžitě stáhnout z obchodů. Šlo o tilápii nilskou, filety bez kostí a kůže s přidanou vodou - glazované v půlkilovém balení s minimální trvanlivostí do 21. září 2017.
Za zeleninu si oproti loňsku výrazně připlácíme. Rajčata zdražila až o polovinu |
„Výrobce uvedl na obale dva údaje o hmotnosti, a to 500 gramů a čistá hmotnost po odkapání 375 gramů. Laboratorní rozbor prokázal, že na povrchu ryby se nacházelo větší množství ledové glazury, než výrobce uvedl, a přidaná voda se nacházela i uvnitř rybího masa, což výrobce na obale neuvedl. Skutečný obsah masa byl pouze 295 gramů,“ popsal mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
S prodejcem zahájila inspekce správní řízení o uložení pokuty. Zvyšování hmotnosti masa pomocí vody už z českých obchodů víceméně vymizelo po důsledných kontrolách a sankcích před několika lety. Výrobci vodu přidávali nejčastěji do kuřecího masa.