Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě. V úterý o tom informovala Státní veterinární správa.
Větší část masa prodala firma jako nebalené ve své podnikové prodejně v centru Jablonce. Zákazníci mohou maso vrátit. Kuřecí prsní řízky a stehna se prodávaly mezi 25. a 27. lednem.
Jednatelka řeznictví Kateřina Karapetjanová nechtěla v úterý událost příliš komentovat. „Víme o tom už delší dobu, proto se to řešilo s veterinární správou. Zboží je staženo, zbytek bude zlikvidován,“ řekla.
Přes 1,26 tuny masa veterináři našli v mrazírně prodejny, bude zlikvidováno v asanačním podniku.
Veterináři dostali informace o nebezpečné zásilce systémem rychlého varování RASFF, kam je vložilo Nizozemsko. Tam šla také zásilka od stejného polského dodavatele.
Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
„Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla,“ dodal mluvčí SVS Petr Pejchal. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
Naposledy se ve větším množství objevila bakterie v polském kuřecím mase předloni během prázdnin v Bruntále. I tehdy byla zásilka 210 kilogramů už prodaná. O několik měsíců dříve šlo o dvě třítunové zásilky.
Přehledně: Problémy s polskými potravinami v Česku2012:
2013:
2014:
2016:
|