13. listopadu 2018 5:55 Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Anglie je nebe na zemi pro ty, kteří řeší zdravou stravu, říká Češka

Francesca Kolowrat-Krakowská | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Francesca Kolowrat-Krakowská | foto: Archiv F. Kolowrat-Krakowské

Francesca Kolowrat-Krakowská už několik let studuje v zahraničí. Nejdříve žila v New Yorku, nyní v Londýně. „V Anglii je většina reakcí zaměřená na krásu a historii Prahy, zatímco v Americe si stále myslí, že jsme Československo,“ říká.

Lidovky.cz: Vzpomenete si na první dny po přestěhování? Co vám nejvíce ulpělo v paměti?
Nejvíce si vybavuji svůj první nakup potravin. Poprvé v živote jsem viděla sortiment potravin a jídel, které jsem u nás zatím v žádném supermarketu neviděla. Od „proteinoveho” odtučněneho sýra přes nízkokalorické pizzy, až po fitness zmrzliny a různé veganské produkty. Myslím, že pro všechny, které zajímá zdravá strava, by to bylo nebe na zemi. 

Lidovky.cz: S čím jste v cizině narazila? Je nějaký český zvyk, který byl pro okolí krajně nezvyklý?
Nejvíce nezvyklé? Určitě kapr na Vánoce. Američané si o Vánocích udělají hostinu, nadívaného krocana s brusinkovou omáčkou, brambory a různou zeleninu. Na závěr si dají jako sladkou tečku jablečný nebo dýňový koláč, který je mimochodem dokonalý. Ale dát si k štědrovečerní večeři rybu? Koukali na mě nevěřícně.

Lidovky.cz: Chcete se do Česka ještě někdy vrátit?
Určitě se do Čech vrátím i ráda vracím, mám tam rodinu, kamarády, práci a hlavně restauraci, které se musím i na dálku věnovat.

Francesca Kolowrat-Krakowská

Francesca Kolowrat-Krakowská je dcerou správkyně rodového majetku šlechtického rodu krakovských Kolovratů a spolumajitelka pražské restaurace Café Elektric, kde má navíc na starosti spolu s šéfkuchařkou sestavování menu, sama také peče dezerty. Je jí 20 let, v Praze žila do roku 2016. Poté se vydala na studia do New Yorku, kde studovala Culinary Arts and management v Institute of Culinary Education, kde ji poprvé napadlo, že by si ráda otevřela vlastní restauraci. Aktuálně studuje v Londýně.

Lidovky.cz: Existuje nějaké české jídlo, které vám v cizině chybí?
Určitě mi tady chybí koprovka, segedínský guláš nebo vánoční cukroví. Nicméně to nejsou jídla, která jsou v mém jídelníčku zase tak častá, tak mi nevadí si na ně počkat a dát si je až v pohodlí domova. Přátelům jsem sice již vařila, ale česká jídla to nebyla. Jelikož mě velmi zajímá zdravá a lehká strava, většinou si přátelé vyžádají právě tu. A také milují moje dezerty – čokoládové fazolové koláčky anebo mrkvovou buchtu s tvarohem. 

Lidovky.cz: Máte děti? Učíte je česky?
Děti nemám, ale až je jednou mít budu, určitě bych chtěla, aby se česky uměly domluvit.

Lidovky.cz: Jaké jsou první asociace, které slýcháte, když řeknete, že jste z Česka?
V Anglii je většina reakcí zaměřená na krásu a historii Prahy, zatímco v Americe si stále myslí, že jsme Československo.

Lidovky.cz: Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Noviny a zprávy sleduji často, ale netroufám si porovnávat naši politiku s politikou tamní.

Češi v cizině

Sledujete rubriku Češi v cizině a zdá se vám, že v seriálu některé země chybí? Jsou to zrovna ty, ve kterých žijete? Ozvěte se nám.

Pokud se s námi chcete podělit o svoje názory a dojmy, napište nám na adresu cesivcizine@lidovky.cz. Uveďte svoje jméno a krátce popište místo, kde žijete a důvod, proč jste do zahraničí odjeli. Jako předmět zprávy uveďte "Češi ve světě".

apeAlena Pecháčková

Najdete na Lidovky.cz