Praha je v Česku, Brno ne (leží východně od Česka, přesněji mezi Českem a Slovenskem).
V mnoha vysvětlení Raw jsem slyšel, že jde hlavně o nízkoteplotní zpracování, neboť jde o zachování duchovní a životní energie, ti techničtější to zase vysvětlují vitamíny enzymy, ale prý je možno syrové maso včetně ryb.
Ale báječně většinu obyčejných Rawařů nachytáte na kdeco - viz zde jen rosltinná. Úžasně je vytočíte třeba diskusí o alkoholu. Na pivo je nedostanete, to se vaří, ale zkuste víno, za studena sbírané hrozny, za studena lisované, kvašené i stáčené, ideální raw a bez masa (pokud vám nehodlají "vysvětlit" že kvasinky jsou maso. Také se s nimi můžete úžasně pobavit o mléčných výrobcích, od kefíru, jogurtu, tvarohu až po sýry vše v nízkých teplotách.
A pokud chcete, aby předvedli pěnu u úst, zkuste diskusi na téma studené uzení (skutečně studené je v teplotách do 30°C) a dá se udit nejen maso, ale i syry a třeba papriky, obilí, žampiony ... .Asi jsem pěkná mrcha, ale když mi někdo představí styl, který se spíše rovná slepé víře a náboženství, tak si rád popovídám.
A to že to někomu pomáhá? On pomáhá i lisovaný cukr do tabletek když tomu věříte (tzv. placebo efekt). A pokud měl někdo problémy, tak při tak radikální změně si vnutí, že nyní se prostě musí cítit lépe. Jen bych ale podobné osvícence poprosil, své děto krmte jídlem, ne svou vírou a dejte jim ttak šanci rozhodnout se sami.
Takový strávník se zdarma napase na obecním a může si za ušetřené peníze pořídit třeba kosu na další stravu. Jenom si musí dávat pozor, jestli se vedle nepase nějaký osel, nebo vůl.