2 Italové své sendviče nejraději připravují z jemné ciabatty nebo kulaté focaccie, které promáznou bazalkovým pestem nebo jen zakápnou extra panenským olivovým olejem. Jednou z nejlepších náplní jsou čerstvá, na slunci uzrálá rajčata (4 plátky), mozzarella z buvolího mléka (4 plátky) a lístky čerstvé bazalky (5 větších lístků).
3 Za provensálským výrazem pan-bagnat se skrývá osobitý sendvič z baculaté housky, která je rozříznuta a částečně zbavena své měkké střídky. Vzniklý prostor je vyplněn kolečky jarní cibulky (1 malá), rajčetem (2 plátky), červenou paprikou (polovinou nakrájenou na proužky), natvrdo uvařeným vejcem (3 plátky), ančovičkami naloženými v oleji (2 filátka) a černými olivami (3 kousky).
4 Někdy na přelomu 19. a 20. století se v jednom americkém klubu (proslýchá se, že to byl Saratoga club ve státě New York) zrodil Club sandwich. Tento neskromný pokrm sestává ze tří plátků bílého toustového chleba proložených vrstvou majonézy (60 ml), kousky kuřecích prsíček (100 g), listy hlávkového salátu (2 listy), dokřupava osmahnutou slaninou (2 plátky) a rajčetem (4 plátky).