Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Co chybí Ramseymu?

Česko

Když před rokem skotský šéfkuchař Gordon Ramsey otvíral v pražském hotelu Hilton Prague Old Town svou první restauraci v Česku, místní gourmeti zpozorněli: přišel muž ověnčený dvanácti michelinskými hvězdičkami. Jak se předvede?

Ve svém podniku Maze Ramsey sliboval gurmánský zážitek v příjemném prostředí a michelinskou hvězdičku. K té mu měl dopomoci šéfkuchař Philip Carmichael, kterého si přivezl z Londýna. Ani po roce se však z hvězdy získané v Praze zatím neraduje. Vyfoukl mu ji Ital Andrea Accordi, šéfkuchař restaurace Allegro z pražského hotelu Four Seasons.

Před pár dny navštívil Ramsey, kterému se kvůli jeho obhroublému slovníku přezdívá Mr. Fuck, Prahu. Údajně proto, aby oslavil první výročí. Spíš to ale vypadalo, že přijel svůj podnik pořádně provětrat. Nevím, co se dělo v kuchyni, ale vůbec bych se nedivila, kdyby svůj tým seřval podobně nevybíravými slovy, jak je u něho zvykem například v televizní show Kitchen Nightmares (Noční můry v kuchyni): „Co tady všichni do pr... děláte?“ Proč Maze netáhne?

Ramsey se to snažil vysvětlit na tiskové konferenci, kterou svolal v polovině prosince. Neodpustil si přitom celebritózní moresy a vydal zákaz kladení osobních otázek pod pohrůžkou okamžitého ukončení tiskovky. Za malou návštěvností podle něj stojí konkurence a finanční krize. Oběma chce čelit pomocí nového jídelníčku, který zavede během ledna a února.

Nejsem si jistá, jestli to bude stačit. Spíš než jídlo samotné je v Maze totiž kamenem úrazu prostředí samo. Restaurace zastrčená v útrobách mezinárodního hotelu Čechy „z ulice“ nenaláká. Ostýchají se vkročit, a když přece jen vejdou, jsou většinou zklamáni. Místnost bez oken a s minimem spolustolovníků příjemnou a uvolněnou atmosféru nenavodí. Přitom ceny nejsou astronomické – obědové menu tu vyjde v průměru na 650 korun, večeře stojí kolem 1800 korun. Znám mnohem dražší restaurace v Praze, kde se vaří průměrně, ale mají neustále plno. Proč? Jsou vidět a je z nich vidět. Dalo by se namítnout, že i michelinské Allegro je hotelovou restaurací, stejně jako restaurace v hotelu Radisson SAS Alcron, která se letos umístila na prvním místě Maurerova žebříčku nejlepších podniků v Česku. Jenže Allegro má fantastický výhled na Pražský hrad, a navíc hosté se sem už dříve naučili chodit za šéfkuchařem Vitem Molicou, nyní za Andreou Accordim. To samé platí o Alcronu. Dříve tam gourmeti chodili na úžasné ryby k Jiřímu Štiftovi, teď je láká Roman Paulus. Čeští labužníci oceňují kromě vynikajícího jídla, které by mělo být samozřejmostí, hlavně atmosféru a osobní přístup. Jenže v tom je právě problém.

Gordon Ramsey tu není a Phil Carmichael prostě nemá charizma svého šéfa, ať už je jakkoli uznávaným šéfkuchařem. Hosty odrazuje i pomalejší obsluha. Když někdo čeká na jídlo tři čtvrtě hodiny a čekání si zpříjemňuje vodou za 180 Kč, pomalu ho přejde chuť a příště si raději skočí za roh do Café Imperial. Ramsey si je toho vědom a slibuje, že přípravu jídla zrychlí.

Na ocenění i velkou oblibu mezi hosty si Maze podle znalce gastronomie Pavla Maurera ještě počká. V Británii je Ramsey skutečnou hvězdou, a když dělá v Londýně show, přijdou tam tisíce lidí. Češi ho však moc neznají. Na tiskové konferenci si Ramsey také postěžoval, jak mu vadí, že se v českých restauracích stále kouří. „ Jak si můžete vychutnat dobré jídlo a příjemnou společnost, když jste v zakouřené místnosti?“ odpověděl na otázku, co mu v Čechách chybí. A dodal, že v jeho londýnské Maze se přestalo kouřit dva roky před zavedením protikuřáckého zákona. Co tedy chybí Gordonu Ramseymu? Plná restaurace a protikuřácký zákon.

Autor: