130 let

EU chrání eidam, čeští mlékaři se bojí

Česko

BRUSEL Evropská unie včera schválila nová chráněná zeměpisná označení EU pro sýry eidam a gouda vyráběné v Nizozemsku. Proti nizozemské žádosti v minulosti vystupovali vedle výrobců z jiných zemí i Češi. Obávali se, že by takové rozhodnutí mohlo ohrozit výrobu těchto sýrů v Česku. Nic takového ale podle diplomatů nehrozí. České mlékaře rozhodnutí EU přesto příliš nepotěšilo.

„Dnešní rozhodnutí v žádném případě neznamená konec českého eidamu a goudy. Sýry s označením eidam a gouda se mohou na území Evropské unie dále vyrábět,“ řekl diplomatický zdroj obeznámený s výsledkem jednání zvláštního výboru pro zeměpisná označení.

Nová chráněná označení se týkají pouze sýrů, které budou vyrobeny v Nizozemsku. Ty pak budou moci nést označení Eidam Holland a Gouda Holland.

„My bereme rozhodnutí komise na vědomí. Nejsme z toho nadšeni. Obáváme se, že by tím v budoucnu Holandsko mohlo získat větší konkurenční výhodu,“ řekl Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. Česká republika nebyla v opozici k snahám nizozemských sýrařů získat chráněné označení zdaleka sama. Námitky proti návrhu v minulosti vznesli také němečtí, rakouští či slovenští výrobci. S úsilím sýrařů z Nizozemska nesouhlasili navíc také mlékaři z některých mimoevropských zemí.

Eidam a gouda zdomácněly V rozhodnutí je podle diplomatů jasně uvedeno, že pouhé názvy eidam a gouda nelze přímo chránit, protože už běžně zdomácněly. Nemělo by tak hrozit, že by mohlo být v budoucnu zakázáno používání samotných názvů eidam či gouda.

Čeští mlékaři podle Kopáčka poukazovali na to, že nizozemské sýry nevykazují výjimečnou vlastnost, která by je odlišovala od eidamských sýrů vyráběných v jiných zemích včetně České republiky. „Technologie výroby je dnes stejná všude ve světě,“ uvedl.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás