Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kde se v Praze najíst košer

Česko

Vzhledem k omezením vyplývajícím z židovských zákonů vyvinuli Židé vlastní kuchyni bez vepřového a mořských plodů a bez kombinování masa s mléčnými výrobky. Přizpůsobili si ovšem pokrmy zemí, v nichž se usídlili: na pobřeží Baltského moře vaří z ryb, především lososů a sleďů, ve Středozemí podávají zeleninu plněnou masem. V sobotu Židé nesmějí zapalovat oheň ani zapínat elektřinu, a tak vaří pokrmy, které se dusí či pečou po celý den. Co se v sobotu dá ochutnat v pražských košer restauracích?

Dobrý oběd v Dinitzu i na židovské obci Restaurace Dinitz Kosher v Bílkově ulici nabízí saláty ve středozemním stylu, těstoviny, sendviče, ryby a steaky. Mezi saláty vyniká Matbucha, pálivý salát s čili papričkami, syrijské olivy, babaganuš (salát z lilků a sezamové omáčky tahini), vynikající marocký salát z kořeněné mrkve a nakládaná zelenina. Pita chléb byl čerstvý a křehký. Falafel, izraelské národní jídlo z cizrny (na snímku), tu měli výborný. Grilované maso ale zklamalo: nedostatečně kořeněné, bez omáčky a navíc ze špatných částí masa.

Šalom v budově židovské radnice v Maiselově ulici je nejstarší košer restaurace v Praze a slouží především pražské židovské obci. Nabízejí tu tradiční východoevropskou kuchyni. K šábesovému obědu podávali vejce s majonézou, které zdobil kousek sardinky z plechovky, následoval šoulet z hovězího masa se dvěma druhy fazolí a kroupami. Maso ovšem nebylo vařeno dohromady s ostatními ingrediencemi, takže výsledek nebyl šoulet, ale maso s fazolemi. Podával se také kugel – koláč, který je navzdory svému názvu obvykle hranatý. Připravuje se buď na slano, nebo na sladko, se skořicí a rozinkami. Kugel v Šalomu byl na slano a obsahoval i mrkev a hrášek. Ale místo z vaječných nudlí byl upečen z italských fusili! Vláčnost, kterou dodávají vaječné nudle, byla ta tam.

Důmyslná košer kuchyně krále Šalamouna King Solomon v Široké je král pražských košer restaurací. Nabízí nejdůmyslnější košer kuchyni v Praze, je ovšem nejdražší. Podávají se tu tradiční východoevropská kuchyně i košer obdoba české kuchyně. Lístek nabízí denní menu za 550 korun a také menu a la carte s výběrem polévek, ryb a masných jídel (zejména zvěřinu a jehněčí). Z charakteristických pokrmů židovské východoevropské kuchyně mají i Gefilte fiš, nakládanou rybu, právě tak jako sváteční pokrm – husu či kachnu v šouletu.

Kachna u Krále Šalamouna byla však vysušená. Podobně jako v restauraci Šalom i zde servírují šoulet vegetariánský a připravený zvlášť – škoda, kachna by mu dodala na chuti. Zdejší šoulet obsahoval více krup a česneku, bílé a červené fazole a hrášek. Přílohu tvořily pečené brambory a výborné kyselé zelí.

Autor: